1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDaune de 71 miliarde de dolari produse mediului din Ucraina după 1000...

Daune de 71 miliarde de dolari produse mediului din Ucraina după 1000 de zile de război

Invazia rusă în Ucraina a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător şi a condus la o creştere masivă a emisilor de gaze cu efect de seră, a declarat marţi în cadrul COP29 de la Baku un ministru ucrainean, conform France 24.

„Natura este o victimă tăcută a acestui război”, a declarat Svetlana Grinciuk, ministrul protecţiei mediului şi resurselor naturale.

Impactul asupra climatului, în special distrugerea pădurilor care echilibrează natural emisiile de carbon arată că consecinţele războiului „nu afectează doar Ucraina, ci şi întreaga lume”, a spus ea jurnaliştilor.

Potrivit guvernului ucrainean, costul pagubelor aduse mediului de război se ridică la 71 miliarde de dolari. Conflictul a dus de asemenea la degajarea a circa 180 milioane de tone de carbon, a mai indicat aceasta.

În 2023, Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) estimase la 56 de miliarde de dolari daunele aduse mediului de războiul în Ucraina.

Potrivit ultimelor estimări ucrainene, activităţile militare în sine au provocat 51,6 milioane de tone de emisii de carbon, cărora li s-ar putea adaugă 56 milioane de tone în timpul reconstruirii infrastructurii după război. Incendiile sunt responsabile de 27,2 milioane de CO2 echivalent.

Trei milioane de hectare de păduri au fost distruse

Potrivit ministrului, invazia rusă a distrus trei milioane de hectare de păduri.

Acest estimări intervin în timp ce Rusia a lovit instalaţii energetice ucrainene în cursul unor noi bombardamente aeriene, aruncând milioane de persoane în întuneric.

Rusia şi Ucraina şi-au intensificat ambele atacurile, în timp ce anticipează o probabilă schimbare de atitudine din partea noii administraţii americane a preşedintelui ales Donald Trump, care ar putea renunţa, după învestitura sa la 20 ianuarie, să susţină din punct de vedere militar Kievul.

„Toţi ucrainenii au devenit, în foarte puţin timp, foarte economi în energie”, a subliniat Grinciuk, potrivit căreia Kievul este conştient de miza climatică în cadrul reconstrucţiei ţării, proiectele de energie regenerabilă la scară redusă fiind considerate mai durabile în faţa ameninţării ruse.

Ucraina, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, s-a angajat să atingă obiectivul de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă