21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalContele Jean d’Ormesson, în rolul lui François Mitterrand

Contele Jean d’Ormesson, în rolul lui François Mitterrand

Scriitorul, jurnalistul şi filosoful octogenar Jean d’Ormesson interpretează rolul preşedintelui Franţei (François Mitterrand) în filmul biografic Haute Cuisine – Bucătăreasa preşedintelui, care va avea premiera astăzi.

Regia este semnată Christian Vincent, iar rolul bucătăresei este interpretat de actriţa Catherine Frot.

Pe numele complet Jean Bruno Wladimir François de Paule Le Fèvre d’Ormesson, “actorul” care a acceptat să intre în rolul preşedintelui Franţei are 88 de ani şi este un cunoscut scriitor, eseist, cronicar şi filosof francez. Tatăl său, André Lefèvre, marchiz de Ormesson, a fost ambasadorul Franţei în Brazilia. Unchiul său, Wladimir d’Ormesson (1888-1973), a fost ambasadorul Franţei la Vatican. El însuşi are titlul nobiliar de conte d’Ormesson.

În 1973, Jean d’Ormesson a fost ales membru al Academiei Franceze, iar din 2009 a devenit decanul acesteia. Jean d’Ormesson a fost decorat cu Legiunea de onoare în rang de Mare Ofiţer. Din 1995, el este şi membru de onoare al Academiei Române.

În 1985 a fost membru în juriul Festivalului de Film de la Veneţia, iar în 2002 a fost preşedintele unui juriu special de la Cannes. În 1950 devine secretarul general al Consiliului internaţional de filosofie şi ştiinţe umaniste al UNESCO, iar din 1992 este preşedinte. În 1970 este directorul cotidianului Le Figaro.

În 2012 a acceptat să joace rolul preşedintelui François Mitterrand în filmul „Bucătăreasa preşedintelui“, aceasta fiind prima sa apariţie ca actor din cariera sa de scriitor. De menţionat că Jean d’Ormesson este ultima personalitate pe care preşedintele Mitterrand a primit-o la Palatul Élysée. Despre alegerea sa pentru rolul de preşedinte al Franţei, regizorul Christian Vincent povesteşte: “Jean a apărut în ultimul moment. Cu câteva zile înainte să începem filmările, agentul actorului care trebuia să-l joace pe preşedinte m-a sunat că acesta nu mai poate veni. Atunci ne-a venit ideea că ar putea fi cineva din afara breslei. Un intelectual, un avocat… Cineva a pronunţat numele lui Jean d’Ormesson. Producătorul l-a contactat şi el a acceptat pe loc. A avut parte şi de o probă… Jean ne-a spus că întotdeauna a visat să devină actor”. Jean d’Ormesson îşi aminteşte cum a primit propunerea de a juca în Haute Cuisine: producătorii filmului l-au contactat pe editorul său şi l-au întrebat ce părere ar avea dacă i s-ar propune rolul preşedintelui Franţei. D’Ormesson a preluat imediat receptorul şi a răspuns pe loc: “Ce părere să am? Nici nu am nevoie să mă mai gândesc, accept!”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă