Asociația Renascendis derulează în perioada iulie–noiembrie 2016 proiectul „Resturi și rosturi. Comori uitate ale comunităților săsești din jurul Făgărașului”, prin care se urmărește inventarierea completă a obiectelor cu valoare istorică și artistică păstrate în cele nouă biserici săsești (fortificate sau nu) arondate parohiei evanghelice din Făgăraș, județul Brașov.
Vor fi identificate și documentate piese de orfevrărie sau lemn, cositoare, textile vechi, piese de mobilier bisericesc, elemente de decor, cărți și documente existente în bisericile evanghelice din municipiul Făgăraș, satele Bărcut, Felmer, Rodbav, Seliștat, Șoarș (comuna Șoarș), Jibert, Lovnic, (comuna Jibert) și Șercaia (comuna Șercaia). O mare parte din aceste obiecte nu au mai fost cercetate sau chiar sunt complet necunoscute atât specialiștilor, cât și publicului larg. Adesea aflate în stare de conservare precară, ele riscă să fie distruse sau să dispară din cauză că nu li se cunoaște valoarea. Proiectul își propune documentarea și salvarea acestor obiecte de patrimoniu, introducerea lor în circuitul științific și, pe cât posibil, în cel turistic, dar și valorificarea lor pentru comunitățile locale.
Alături de inventarul care va cuprinde imagini ale obiectelor însoțite de descrierea lor și informații de specialitate, în cadrul proiectului vor fi realizate și produse de promovare turistică: un website cu informații despre cele nouă obiective (cinci biserici medievale fortificate și patru biserici din secolul al XIX-lea) și cele mai valoroase și interesante obiecte care pot fi văzute acolo, hărți cu trasee între locații și o expoziție itinerantă de fotografie.
O altă componentă importantă a proiectului este cea educativă, în cadrul lui realizându-se și o carte de colorat cu o selecție din obiectele cercetate, care va fi folosită în cadrul unor ateliere interactive organizate pentru copiii din satele incluse în proiect. Scopul acestor activități este de a-i familiariza pe copii cu aspecte ale istoriei locale, de a-i apropia de patrimoniul cultural local utilizat ca resursă de învățare activă.