12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalClemență în Siria. Rusia anunță retragerea parțială a militarilor

Clemență în Siria. Rusia anunță retragerea parțială a militarilor

“Ordinul dumneavoastră de retragere a grupului de forţe ruse din Siria a fost îndeplinit”, a declarat Şoigu, adresându-se lui Vladimir Putin în timpul unei reuniuni a acestuia cu oficiali militari ruşi.

Rusia şi-a retras unităţile de forţe aeriene, medicii săi militari, un batalion al poliţiei militare, precum şi 36 de avioane şi patru elicoptere, a precizat Şoigu, citat de agenţiile de presă ruse.

Armata rusă a început la 12 decembrie retragerea parţială a trupelor sale desfăşurate în Siria, ca urmare a anunţului lui Vladimir Putin, care a declarat că misiunea lor “a fost îndeplinită în mod strălucit”, după doi ani de intervenţie în susţinerea lui Bashar al-Assad.

La 11 decembrie, preşedintele rus, în drum pentru un turneu-fulger în Egipt şi Turcia, a făcut o escală inopinată în Siria, pentru prima dată de la declanşarea, în urmă cu şase ani, a conflictului care s-a soldat cu cel puţin 340.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.

De la baza aeriană Hmeimim, alături de Bashar al-Assad, preşedintele Putin a anunţat atunci retragerea unei “părţi semnificative” din forţele ruse prezente în Siria.

După această retragere parţială, Rusia va menţine în Siria Centrul său de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană Hmeimim şi baza militară navală Tartus, a precizat Şoigu.

Joi, deputaţii ruşi au ratificat un acord între Moscova şi Damasc ce prevede întărirea instalaţiilor portuare militare ruse la Tartus, amenajată să devină o bază navală permanentă, relatează AFP, citată de AGERPRES.

Cele mai citite

Președintele Columbiei a oferit informații eronate. “A citit din coloana greșită”

Munițiile și armele care lipsesc din armata columbiană sunt mult mai puține decât cifrele raportate de președintele Gustavo Petro în această săptămână, se arată...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă