Foto: Mihai Diac

Ciprul cere sprijin României pentru a-și rezolva problemele cu Turcia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său din Cipru, Nikos Christodoulides, la solicitarea acestuia, a anunțat, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe al României.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.09.2020 - 19:34

Ministrul de Externe al Ciprului, Nikos Christodoulides, i-a solicitat ministrului român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, o convorbire telefonică, aceasta având loc în ziua de miercuri, 16 septembrie, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.

Cei doi miniștri au discutat "în detaliu" situaţia conflictuală din Mediterana de Est, precizează comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezent "un apel reînnoit la calm şi la detensionarea situaţiei prin dialog între părţile implicate, subliniind importanţa găsirii unor soluţii în acord cu dreptul internaţional, fie prin negociere, fie prin recursul la justiţia internaţională".

În acest context, ministrul român de Externe i-a prezentat omologului din Cipru disponibilitatea de a împărtăşi experienţa dobândită de România în procesul de delimitare maritimă în Marea Neagră, proces care a fost soluţionat de Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. După cum se știe, în acel proces părțile au fost România și Ucraina, iar șeful echipei de negociatori ai României a fost Bogdan Aurescu - la acel moment, secretar de stat.

Una dintre asemănările dintre acel litigiu și cel care opune, acum, Turcia și Cipru este că una dintre țările implicate este membră a Uniunii Europene iar cealaltă nu este, ceea ce face imposibilă soluționarea problemei la nivelul UE.

Comentarii