17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalCine urcă la bustul gol pe scena festivalului de la Peninsula?

Cine urcă la bustul gol pe scena festivalului de la Peninsula?

Pretinde că a inventat conceptul “băilor de mulţime” la concerte şi este cunoscut mai ales pentru plăcerea lui deosebită de a se mânji cu unt de arahide în timpul reprezentaţiilor live. Şi nu de ieri de azi, ci de peste 40 de ani. Doamnelor şi domnilor…. Nimeni altul decât Iggy Pop.

Peninsula a decis să aducă pe scena festivalului, alături de un line-up impresionant la această ediţie, o legendă vie care probabil va extinde cu mult intervalul de vârstă al participanţilor la acest eveniment: Iggy Pop and the Stooges. Tatăl punkului va susţine un prim concert în România pe 27 august pe scena principală de la Peninsula. 

James Newell Osterberg şi-a primit numele de Iggy când s-a alăturat formaţiei The Prime Movers, care l-au numit Iggy făcând referire la fosta grupare muzicală de care a aparţinut, The Iguanas. 

În 1967 Osterberg a decis să formeze, alături de fraţii Asheton trupa The Stooges. Noii prieteni l-au poreclit Pop pentru că semăna cu un personaj local destul de popular. Mai în glumă, dar mai mult în serios, solistul a păstrat combinaţia dintre cele două porecle şi a devenit faimos sub pseudonimul Iggy Pop.

Trupa a debutat de Halloween, în 1967 cu un concert pe care l-au susţinut… la ei acasă. Li s-a dus faima destul de repede, mai ales pentru că aveau obiceiul să folosească pe post de instrumente muzicale tot felul de obiecte de uz casnic, precum aspiratoarele. Emblematic, însă era, comportamentul sălbatic, aproape primitiv al membrilor grupului, dar în special al lui Iggy Pop: acesta oferea un adevărat spectacol apărând la bustul gol şi mânjindu-se cu carne, unt de arahide, tăindu-se cu cioburi de sticlă sau aruncându-se asupra publicului.

Au semnat foarte repede şi un contract cu o casă de discuri, dar primul album (The Stooges) a fost primit destul de prost de public. Nici nu e de mirare, dacă e să dăm crezare zvonurilor cum că jumătate dintre piese au fost scrise cu o noapte înainte de a intra în studioul de înregistrări. Doi ani mai târziu, se apropia lansarea materialului discografic “Fun House” şi trupa a adăugat încă un membru pe lângă cei patru deja existenţi (Ron Asheton – chitară, Scott Asheton – tobe, Dave Alexander – bass, Iggy Pop – voce ): saxofonistul Steve MacKay.

A urmat o perioadă destul de tulbure pentru cariera lor. Până în 1972 trupa schimbase deja doi chitaristi si doi toboşari şi printre prietenii lor apropiaţi se număra heroina.

Întâlnirea lui Pop cu David Bowie a fost de bun augur, trupa s-a mutat în Marea Britanie şi s-au apucat de lucru la cel de-al treilea album: Raw Power. Discul lansat în 1973 şi remixat de David Bowie nu a avut success, dar ani mai târziu, a ajuns să fie considerat începutul muzicii punk.

După un turneu de câteva luni şi încercarea de a înregistra piese pentru un al patrulea album, Iggy & The Stooges s-au destrămat pe fondul consumului excesiv de droguri al solistului. După doi ani petrecuţi la dezintoxicare, Iggy Pop a pornit pe drumul carierei solo şi a lansat două albume, The Idiot şi Lust for Life. Ceilalţi membri s-au împrăştiat în lumea întreagă, implicându-se în alte proiecte musicale. Toboşarul Dave Alexander a murit în 1975.

În anul 1997, Iggy a lansat o nouă variantă a albumului Raw Power şi în 1999 a fost scos la iveală setul de şapte discuri 1970: The Complete Fun House Sessions care conţinea sesiunile de înregostrări pentru al doilea album al defunctei trupe. Între 2000 şi 2003 fraţii Asheton împreună cu alţi doi muzicieni au format un grup şi interpretau coveruri ale fostelor lor piese. Această formulă a fost completată în 2003 de nimeni altul decât Iggy Pop.

În 2005 au fost relansate primele două albume al trupei, carora le-a urmat The Weirdness, un disc nou-nouţ, complet original. Trupa a plecat în numeroase turnee în formula Iggy Pop, fraţii Asheton şi Steve McKay şi succesul le-a fost recunoscut, ei fiind incluşi în Rock’n’Roll Hall of Fame şi Michigan Rock’n’Roll Legends Hall of Fame. În 2009 Ron Asheton a murit în urma unui atac de cord, eveniment care l-a adus înapoi pe scenă pe Williamson – un fost chitarist al formaţiei. Ultimul album al trupei este de fapt o nouă relansare a albumului Raw Power, care a văsut lumina zilei în aprilie 2010.

Vezi mai jos o filmare cu Iggy Pop şi The Stooges din 1977:

Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...
Ultima oră
Pe aceeași temă