Foto: https://departamenti.com

Cine este Vjosa Osmani, noua președintă a Kosovo

Jurista anticorupție Vjosa Osmani a fost aleasă duminică de către deputaţi preşedintele Kosovo, consacrând astfel instalarea la putere a unei noi generaţii, hotărâte să pună capăt corupţiei, informează AFP.

Share

Romania libera 0 comentarii

04.04.2021 - 22:02

Vjosa Osmani, 38 de ani, cea mai populară personalitate politică din Kosovo, a obţinut 71 de voturi din partea celor 82 de deputaţi prezenţi, mai mult decât cvorumul necesar, potrivit numărătorii oficiale.

Parlamentul kosovar s-a reunit iniţial sâmbătă seară pentru a se pronunţa asupra candidaturii lui Vjosa Osmani, dar parlamentari ai opoziţiei şi minorităţii sârbe au boicotat sesiunea, iar cvorumul necesar de 80 de deputaţi din totalul de 120 pentru validarea alegerilor nu a fost îndeplinit.

Vjosa Osmani este aliata noului prim-ministru reformist al Kosovo, Albin Kurti. Mişcarea de stânga Vetevendosje (VV, Autodeterminare) a lui Kurti a câştigat detaşat alegerile legislative din februarie, cu peste 50% din voturi.

Recentele alegeri au confirmat prăbuşirea vechii gărzi a foştilor comandanţi separatişti din războiul împotriva forţelor sârbe (1998-99), care au dominat viaţa politică mai bine de un deceniu.

Osmani a primit 71 de voturi de la cei 82 de parlamentari prezenți, făcând-o „președinta aleasă a Republicii”, a spus președintele parlamentului, Glauk Konjufca. În timp ce atribuțiile președintelui sunt în mare parte ceremoniale, Osmani va fi acum comandantul forțelor armate ale țării și va servi drept unul dintre cei mai importanți reprezentanți diplomatici ai țării.

 

 

Comentarii