10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInternaționalCinci minute sub Pietricica

Cinci minute sub Pietricica

Desigur, în câteva zile nu ai cum să afli foarte multe despre viata din acel oras. Dar proiectul celor doi nu este unul de teatru documentar. Ei îsi propun crearea unui spectacol de fictiune plecând de la acele prime impresii lăsate de viata din oras, de discutiile cu oamenii de acolo. Primul spectacol din această serie a fost „Povesti adevărate complet inventate despre Baia Mare”. Al doilea este „5 minute miraculoase în Piatra Neamt”. Să sperăm că nu va fi si ultimul, având în vedere că regizoarea locuieste acum în America.

După cum mărturiseau autorii într-un interviu pentru revista „Observator Cultural”, unul din lucrurile care le-au atras atentia în scurta lor documentare în Piatra Neamt a fost un fel de „mândrie locală”. Spre deosebire de multi din locuitorii altor orase, nemtenii erau mândri de orasul lor, ei aveau sentimentul că apartin unui „loc special”. De aici a apărut si ideea miraculosului, care, în spectacol, a fost îmbinat cu probleme sociale, foarte reale.
Prin apropierea (fizică) de actori, de spatiul de joc, prin povestile pe care fiecare român le-a auzit fie din ziare, fie direct de la cei implicati, „5 minute miraculoase…” e ca o privire rapidă în apartamentul vecinului. În spectacol sunt intercalate trei povesti a trei familii la care se adaugă mai multe „intermezzouri publicitare”.
Avem povestea unei mame habotnice care păstrează încă doliu după sotul mort în urmă cu opt ani. Iar micile nebunii ale fiicei sale adolescente sunt pentru aceasta un semn că fata e posedată de diavol. Si actionează în consecintă. Există si povestea unui profesor de liceu părăsit de sotia plecată să muncească în Italia. Avem si povestea unui cuplu de tineri căsătoriti care se oferă să devină asistenti maternali doar pentru bani. Dar dincolo de scurta privire asupra unui sistem de protectie socială mai mult sau mai putin profesionist, de privirea asupra temei credintei transformate în nebunie sau asupra problemelor familiale pe care le gene­rea­ză migra­tia, spectacolul se concentrează în primul rând asupra micilor sau mai marilor drame si bucurii personale. Nu este un protest social. Nu veti pleca de acolo cu sentimentul nedreptătii generalizate care ne înconjoară, ci mai degrabă amuzati, bucurosi sau poate tristi de întorsătura pe care au luat-o evenimentele. E ori una, ori alta, pentru că autorii vă lasă posibilitatea să vă alegeti singuri finalul. Si fiti linistiti, n-o să vă tragă nimeni de mînecă să vă spuneti părerea. Dar puteti alege (pentru voi însivă) una din variantele de final care vă sunt prezentate. Poate preferati varianta realistă mai putin fericită. Sau puteti accepta miracolul care încet-încet îsi face loc în viata celor trei familii. Dar cum apare el, nu vă spun, pentru că nu vreau să vă stric surpriza.

Cinci minute miraculoase în Piatra Neamt
Durata: 1h 45
De Peca Stefan. Cu: Cezar Antal,
Nora Covali, Andrea Gavriliu, Ecaterina Hâtu, Dragos Ionescu, Isabela Neamtu, Tudor Tăbăcaru, Teodora Andreea Răucă.
Regie: Ana Mărgineanu.
Teatrul Tineretului din Piatra Neamt (Piata Stefan cel Mare nr. 1, tel. 233.211.036).

Cele mai citite

VIDEO Femeie mușcată de câine într-o zonă greu accesibilă. Salvamontiștii au intervenit la timp

O femeie din Cavnic, județul Maramureș, care se îndrepta spre cimitir, a fost atacată marți de un câine vagabond. În urma mușcăturii, femeia a început...

Monica Niculescu şi Cristina Bucşa, în sferturile probei de dublu la Tokyo

Perechea româno-spaniolă formată din Monica Niculescu și Cristina Bucșa a reușit să se califice în sferturile de finală ale probei de dublu la turneul...

Gigi Becali, reacție după decesul tatălui lui Adrian Șut. „Și mie mi-a murit tatăl. A murit, l-am îngropat, la revedere”

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție controversată în legătură cu absența mijlocașului Adrian Șut, care și-a pierdut recent tatăl. Gigi Becali, reacție controversată Becali...
Ultima oră
Pe aceeași temă