9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalCIA concluzionează că prinţul Mohamed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal...

CIA concluzionează că prinţul Mohamed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Evaluarea CIA, în care oficialii americani au declarat că au mare încredere, este cea mai definitivă de până acum, asociindu-l pe prinţul Mohamed cu această operaţiune şi complică astfel eforturile administraţiei Trump de a păstra legăturile SUA cu unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi americani din regiunea Golfului.

O echipă de 15 agenţi saudiţi a zburat la Istanbul cu avioane guvernamentale în luna octombrie şi l-a ucis pe Khashoggi în consulatul saudit, unde mersese să ia documentele necesare pentru căsătoria planificată cu o femeie de origine turcă. 

În concluziile sale, CIA a examinat mai multe surse de informaţii, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prinţului, Khalid bin Salman, ambasadorul saudit în Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizaţi cu această chestiune care au declarat pentru CIA sub protecţia anonimatului. Khalid i-a spus lui Khashoggi, un jurnalist care a colaborat cu The Washington Post, că ar trebui să meargă la consulatul saudit de la Istanbul pentru a prelua documentele şi i-a dat asigurări că va fi în siguranţă făcând acest lucru. Nu este clar dacă Khalid ştia că jurnalistul va fi ucis, dar a făcut apel la fratele său, potrivit oamenilor familiarizaţi cu apelul, care a fost interceptat de serviciile americane.

Concluzia CIA cu privire la rolul lui Mohamed s-a bazat şi pe evaluarea agenţiei asupra rolului acestuia în regat, el fiind considerat conducătorul de facto al ţării, care supraveghează chiar şi afacerile minore din regat. “Pozitia acceptată este aceea că nu se poate ca acest lucru să se fi întâmplat fără ca el să fi fost informat sau implicat”, a explicat un oficial american familiarizat cu concluziile CIA.

Ambasadorul Arabiei Saudite la Washington a respins sâmbătă că ar fi discutat telefonic cu Jamal Khashoggi sau că i-ar fi sugerat că poate călători în Turcia “din orice motiv”, după ce Washington Post a informat acest lucru, citând persoane apropiate serviciilor secrete americane, relatează Reuters.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...

Rolul coșurilor speciale pentru colectat gunoiul în gestionarea deșeurilor

Gestionarea eficientă a deșeurilor reprezintă o preocupare tot mai mare în societatea modernă și utilizarea corectă a coșurilor pentru selectat deșeuri este crucială pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă