Mișcarea vine după ce autoritatile chineze au gasit un aditiv interzis în hrana pentru animale într-un lot de produse de carne de porc exportat din Canada în China.
O anchetă a constatat că au fost falsificate până la 188 de certificate de sănătate anexate la exporturile de carne de porc în China.
China a cerut Canadei să ia „măsuri drastice” pentru a asigura siguranța produselor alimentare vândute țării asiatice.
China a suspendat imediat importul de produse din carne de porc de la întreprinderile relevante după ce a găsit „reziduuri de ractopamină” într-un lot de mărfuri trimise din Canada, a afirmat o declarație a ambasadei chineze din Ottawa.
„Pentru a proteja siguranța consumatorilor chinezi, China a luat măsuri preventive urgente și a solicitat guvernului canadian suspendarea eliberării certificatelor pentru carnea exportată în China începând cu 25 iunie”, se arată în declarație.
„Sperăm că partea canadiană va acorda o mare importanță acestui incident … și va lua măsuri eficiente pentru a asigura siguranța alimentelor exportate în China într-o manieră responsabilă”.
Canada investighează dacă nu cumva carnea de porc livrata impreuna cu certificate false de sanatate către China a venit de fapt de la producatorii autohtoni.
„Cineva încearcă să utilizeze marca canadiană pentru a muta produsul pe piața chineză”.
China a cumpărat carne de porc în valoare de 310 de milioane de dolari- națiunea asiatică este a treia cea mai mare piață de export pentru carnea de porc canadiană – și carne de vită și mânzat canadian, în valoare de 63 milioane de dolari (ianuarie-aprilie) 2019, conform statisticilor comerciale.
La începutul acestui an, China a blocat, de asemenea, importurile de semințe canola, menționând preocupările legate de calitate, care au fost contestate de către agenția de inspecție alimentară din Canada.