La cea mai recentă vizită în China, președintele Putin a avut cu el așa-numita „valiză nucleară”, cea prin intermediul căreia poate lansa un atac nuclear al Rusiei împotriva altei țări.
Analiștii de la „The Independent” și de la alte publicații occidentale afirmă că, în unele fotografii care îl arată pe președintele Putin în China, acesta era urmat de doi ofițeri din Forțele Navale ale Rusiei, purtând fiecare câte o servietă. Imaginea este pusă în legătură cu faptul că, prin tradiție, valiza nucleară a șefului statului rus este purtată de un ofițer de marină. Cei doi ofițeri de marină care purtau fiecare câte o servietă nu erau acolo pentru a-i asigura protecția președintelui Putin, întrucât dispozitivul de protecție era vizibil format din alți ofițeri, nu din cei doi de la Forțele Navale.
Atât Rusia cât și China dețin arme nucleare. Dar în întâlnirile lor anterioare, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping declaraseră că au căzut de acord asupra faptului că niciodată nu trebuie să se declanșeze un război nuclear.
Cea mai recentă întâlnire dintre președinții Rusiei și Chinei s-a derulat la Beijing, în cadrul „Belt and Road Initiative” (BRI). Potrivit „New York Times”, președintele Chinei l-a tratat pe președintele Rusiei, la acest forum, drept invitatul său de onoare. Circa 150 de țări și-au trimis liderii la acest forum, însă din UE, singurul participant de rang înalt a fost premierul Ungariei, Viktor Orbán.
În timp ce, la 18 octombrie 2023, președinții Putin și Xi se întâlneau la Beijing, Duma de Stat (Camera inferioară) a Parlamentului Rusiei aproba o lege care anula ratificarea, de către Rusia, a tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare. Duma de Stat a aprobat acest proiect de lege în unanimitate, subliniază un articol postat pe site-ul „Europa Liberă”.
Concomitent, la Beijing, președintele Xi sublinia, în fața președintelui Putin, că ei doi s-au întâlnit de 42 de ani în ultimii zece ani și că, în urma acestor întâlniri, au ajuns la o „bună colaborare și adâncă prietenie”. Potrivit „Al Jazeera”, președintele Chinei a declarat că Rusia și China trebuie să ajungă la o „coordonare strategică apropiată și efectivă”. Această aducere a relațiilor strategice bilaterale (ceea ce ar însemna și relații militare) la un nivel superior intervine în contextul în care atât Rusia cât și China susțin, în mod paradoxal, că încearcă o detensionare a crizei din Orientul Mijlociu.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!