15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalChina se felicită de una singură pentru lupta ”extrem de extraordinară” împotriva...

China se felicită de una singură pentru lupta ”extrem de extraordinară” împotriva coronavirusului!

China s-a confruntat cu o mulțime de critici în țară și în străinătate cu privire la tratarea inițială a virusului, care a apărut în orașul central Wuhan în decembrie anul trecut.
Biroul Politic din China, principalul organ decizional al Partidului Comunist, a declarat vineri târziu că întreaga conducere a partidului „a jucat un rol decisiv” în eforturile Chinei de a face față riscurilor și provocărilor din acest an.

“În momentul critic … Comitetul central al partidului a avut o perspectivă pe termen lung … obținând o performanță extrem de extraordinară în acest an extrem de neobișnuit”, a raportat agenția de știri de stat Xinhua.

China a limitat în mare măsură răspândirea virusului și a fost una dintre singurele economii majore care au raportat creșterea în acest an. Însă, în plan internațional, China a fost acuzată că a acoperit focarul inițial și că a contribuit astfel la răspândirea virusului la nivel imondial.

Beijingul a încercat să înăbușe criticile prin pedepsirea a cel puțin opt voci care au făcut dezvăluiri referitoare la originile pandemiei. Un ziarist, cetățean chinez, care a raportat despre izbucnirea molimei în Wuhan, a fost reținut din luna mai și se așteaptă să fie judecat luni.

Zhang este un fost avocat care a călătorit în oraș în februarie pentru a raporta etapele inițiale haotice ale focarului, prin fluxuri de știri și eseuri critice larg distribuite pe platformele de socializare interzise în China.

Reuniunea de două zile a Biroului Politic vine cu puțin timp înainte ca o echipă internațională de experți ai OMS să sosească în China pentru a investiga originile animale ale Covid-19, misiune în timpul căreia vor vizita orașul Wuhan.

Un expert al echipei a declarat pentru AFP săptămâna aceasta că ancheta nu se referea la găsirea unei țări vinovate sau a unei autorități vinovate, ci la „înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat pentru a evita asta în viitor”.

Beijingul a încercat recent să pună din nou sub semnul îndoielii varianta originilor animale ale virusului. People Daily, ziar de stat, a declarat într-o postare pe Facebook la începutul lunii noiembrie că „toate dovezile disponibile sugerează că temutul coronavirus nu a început în Wuhan, în centrul Chinei”.

China a încercat, de asemenea, să-și sporească impulsul de soft power în timpul pandemiei – promițând că va împărți vaccinuri țărilor în curs de dezvoltare și angajându-se, sub masca diplomației, să doneze echipament de protecție personal țărilor care au nevoie.

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă