China a respins joi avertismentele Departamentului Apărării din SUA privind dezvoltarea arsenalului nuclear chinez. Administrația de la Beijing denunță o abordare tendențioasă și își reafirmă poziția de a evita utilizarea bombelor atomice.
„Raportul Departamentului american al Apărării, la fel ca cele precedente, este plin de prejudecăţi şi ignoră acţiunile reale”, a declarat joi Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de agenţia Bloomberg.
Astfel, China este acuzată de Statele Unite ale Americii că accelerează dezvoltarea arsenalului nuclear. Potrivit raportului Pentagonului, „În următorii zece ani, China intenţionează să modernizeze, să diversifice şi să extindă capabilităţile nucleare”, notează Bloomberg.
Potrivit estimărilor serviciilor de informaţii militare din SUA, China va deţine 700 de ogive nucleare până în 2027. De asemenea, până în 2030 va ajunge la 1.000. În același timp, SUA dețin 3,750 de ogive nucleare.
Beijingul susține că arsenalul nuclear are rol pur defensiv, iar politica sa este de a nu iniția un atac. Wang Wenbin a asigurat că nu vor lansa un atac nuclear, luându-și angajamentul de a nu le folosi. Totodată, săptămâna trecută, președintele Xi Jinping a cerut „atingearea unor noi orizonturi” în dezvoltarea arsenalului nuclear.
Potrivit acestuia, strategia privind armele militare ale Chinei „s-a dezvoltat în salturi”. Zhang Youxia, vicepreşedinte al CMC, a susținut că țara ar trebui să urmărească independența în rândul tehnologiei, iar eforturile trebuie să fie „maxime”. Țara vrea să accelereze modernizarea armatei „de clasă mondială”. Astfel, dezvoltarea armelor în China este o prioritate.
Statul chinez a testat în luna august o rachetă nucleară hipersonică. Așa-numitul „planor hipersonic” a fost transportat de o rachetă Long March. De cele mai multe ori, lansările sunt anunțate. Cu toate acestea, testul din august a fost secret.