8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCharlie Hebdo: 11 persoane arestate în decapitarea profesorului care preda pentru libera...

Charlie Hebdo: 11 persoane arestate în decapitarea profesorului care preda pentru libera exprimare

Profesorul în vârstă de 47 de ani a fost ucis vineri, 16 octombrie, în fața școlii sale dintr-o suburbie din Paris de către un atacator de 18 ani. Atacatorul, care s-a născut în Rusia și este de origine cecenă, a fost împușcat de polițiști la scurt timp după atac.
 
La începutul acestei luni, profesorul le arătase elevilor săi desene animate ale profetului Mohammad în timpul unei lecții de predare având ca subiect libertatea de exprimare. Fapt ce a supărat o serie de părinți musulmani. Musulmanii cred că orice descriere a Profetului este blasfemică.

 
Guvernul a descris uciderea ca pe un atac asupra inimii valorilor franceze.

 
Ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, și politicieni din întreaga țară urmau să participe la comemorarea de duminică din centrul Parisului. Miercuri va fi organizat un tribut național, a declarat biroul președintelui Emmanuel Macron.
 
Revista satirică Charlie Hebdo, ale cărei birouri atacate s-au lăsat cu ucideri în masă în urmă cu cinci ani, a fost printre grupurile care au organizat un omagiu lui Paty la Paris după-amiaza.
 
Premierul Jean Castex a declarat că guvernul lucrează la o strategie pentru a proteja mai bine profesorii de amenințări. Paty fusese ținta unei campanii furioase pe rețelele de socializare înainte de atac.
 
„Vreau ca profesorii să știe că, după acest act nobil, toată țara este în spatele lor”, a declarat Castex pentru Journal du Dimanche într-un interviu.

 
„Această tragedie ne afectează pe fiecare dintre noi, deoarece, prin acest profesor, Republica a fost atacată.”

 
 
Patru rude apropiate ale atacatorului au fost reținute la scurt timp după atac. Ulterior, cinci au fost reținuți, inclusiv tatăl unui elev la școala lui Paty și o cunoștință a tatălui elevului cunoscut de serviciile de informații, a declarat sâmbătă procurorul antiterorism Jean-Francois Ricard.
 
O a 10-a persoană a fost arestată sâmbătă târziu. 
 

 Sute de oameni, inclusiv elevi și părinții lor, profesori și rezidenți locali, au venit să-și exprime durerea și solidaritatea în fața școlii în care lucra Paty, Colegiul du Bois d’Aulnein din suburbia Conflans-Sainte-Honorine.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă