12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCEDO a respins plângerea formulată de rudele lui Yasser Arafat privind tentativa...

CEDO a respins plângerea formulată de rudele lui Yasser Arafat privind tentativa de asasinat

Văduva şi fiica lui Arafat, Souha El Kodwa Arafat şi Zahwa El Kodwa Arafat, au invocat încălcarea articolului 6.1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil.

Însă instanţa europeană a estimat că „în toate etapele procedurii” ele ”şi-au putut exercita efectiv drepturile şi exprima poziţia asupra diferitelor puncte în litigiu”, prin urmare plângerea lor este „nefondată”.

Yasser Arafat a murit pe 11 noiembrie 2004 la un spital militar din apropiere de Paris. El fusese internat acolo în octombrie după ce a acuzat dureri abdominale în timp ce se afla la cartierul său general din Ramallah, unde era izolat din decembrie 2001 sub încercuirea armatei israeliene.

Cauza decesului său nu a fost niciodată elucidată, dar suspiciunile despre otrăvirea lui de către Israel au apărut imediat după ce pe hainele sale au fost găsite urme de poloniu 210, o substanţă radioactivă extrem de toxică.

Experţi desemnaţi de judecătorii francezi au respins de două ori ipoteza otrăvirii, punând descoperirea acestei substanţe pe seama prezenţei în mediul exterior a radonului, un gaz radioactiv natural.

În schimb, experţi elveţieni solicitaţi de văduva lui Arafat au considerat că, dimpotrivă, rezultatele „susţin în mod rezonabil ipoteza otrăvirii” cu poloniu.

 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă