Reuters a vorbit cu locuitorii din Donețk, când au aflat despre invazia rusă și lansarea de către Rusia a operațiunilor militare împotriva Ucrainei joi (24 februarie).
Forțele ruse au tras cu rachete în mai multe orașe din Ucraina și au debarcat trupe pe coasta acesteia, joi, au declarat oficiali și mass-media, după ce președintele Vladimir Putin a autorizat ceea ce el a numit o operațiune militară specială în est.
„Sunt împotriva războiului. Vreau ca oamenii din Ucraina să trăiască și să fie în siguranță, și aici și în Rusia. Iubesc ambele țări, așa că pentru mine este dureros”, a spus o locuitoare din Donețk, Tatyana, care tocmai a aflat despre începutul războiului printr-o operațiune militară.
La scurt timp după ce Putin a vorbit într-un discurs televizat la televiziunea de stat rusă, exploziile au putut fi auzite tulburând liniștea dinaintea zorilor din capitala ucraineană Kiev.
„Da, am auzit discursul lui Putin. E un lucru bine făcut de rușii care ne ajută, Dumnezeu să-i binecuvânteze!”, spune rezidenta Eleonora. „M-am născut și am crescut aici, toți strămoșii mei sunt îngropați aici. Pentru mine, acest oraș este Patria mea”.
În apropierea principalului aeroport al capitalei s-au auzit focuri de armă, a declarat agenția de presă Interfax, iar sirenele s-au auzit peste oraș.
Locuitorii din Donețk nu se teme de invazia rusă, deși spun că nu sunt de acord cu războiul
Acum 8 zile, la data la care era anunțat începutul războiului, după ce Federația Rusă ar fi invadat Ucraina, președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat în orașul Mariupol, situat în regiunea Donețk, transmitea CNN.
Despre regiunea separatistă Donețk
Vizita lui Zelenski a avut loc exact în ziua presupusei invazii a Rusiei în Ucraina. Potrivit informațiilor de la CIA publicate de săptămânalul german Der Spiegel, SUA și-ar fi informat aliații NATO, în urmă c câteva zile, că este posibil ca atacul Rusiei asupra Ucrainei să fie declanșat miercuri, pe 16 februarie. Zelenski a făcut și o glumă pe această temă, anunțând că va declara 16 februarie – Ziua unității Naționale.
Tensiunile din zonele separatiste Donețk și Luhansk din estul și sud-estul Ucrainei durează din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. După anexare, separatiștii pro-ruși au preluat controlul în zonă. De aproape opt ani, cele două regiuni au fost sprijinite de militari ruși, luptele provocând peste 10 mii de morți.
Duma de Stat a Rusiei a adoptat, marți, o rezoluție în care îi cere președintelui Vladimir Putin recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei.
Vladimir Putin a atins subiectul regiunilor separatiste Donețk-Luhansk în conferința de presă de după discuțiile cu cancelarul german Olof Scholz. Liderul de la Kremlin a declarat că „trebuie să facem tot ce putem pentru cei din Donbas, dar primul pas e să valorificăm oportunitățile din cadrul Acordului de la Minsk”.
Nu au lipsit reacțiile internaționale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, că Donețk și Luhansk sunt parte a Ucrainei, în granițele recunoscute internațional. Iar recunoașterea independenței lor, așa cum cer parlamentarii rusi, ar însemna o încălcare a legilor internaționale, a suveranității Ucrainei și a acordurilor de la Minsk.
Marți, 15 februarie 2022, Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei a solicitat ajutor internațional din partea Centrul de Coordonare Euro-Atlantic pentru Răspuns la Dezastre (EADRCC).
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!