7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCâți copii vor avea voie cuplurile chineze să aibă în urma unei...

Câți copii vor avea voie cuplurile chineze să aibă în urma unei decizii a lui Xi Jinping

Măsura reprezintă o schimbare majoră a politicii demografice a Chinei, în încercarea de a combate îmbătrânirea populației și scăderea natalității care amenință perspectivele economice pe termen lung ale țării, relatează Bloomberg News.
Rata natalității Chinei a scăzut chiar și după ce Beijingul și-a relaxat politica de planificare familială în 2015, permițând tuturor cuplurilor să aibă doi copii în loc de unul. Politica privind copilul unic a fost introdusă la sfârșitul anilor ’70.

Decizia de a schimba politica vine la scurt timp după un recensământ care a pus creșterea populației la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Potrivit Biroului Național de Statistică al țării, populația a crescut cu 5,38% – sau 72 de milioane de oameni – până la 1,41 miliarde în ultimul deceniu.

Ca și în Asia de Est și Europa, preferințele s-au mutat către familiile mai mici. O creștere a nașterilor după relaxarea anterioară pentru a permite majorității familiilor să aibă doi copii a fost de scurtă durată, mulți părinți citând costurile ridicate ale locuințelor și ale educației ca factor limitativ. Anul trecut, în China au existat doar 12 milioane de nou-născuți, cel mai mic număr din 1961.

Politburo a mai spus că China „va crește cu prudență vârsta de pensionare într-o manieră treptată”, potrivit raportului ședinței prezidate de președintele Xi Jinping. Creșterea vârstei de pensionare a fost inclusă în planul actual de cinci ani, deși nu au existat detalii.

Declinul demografic ar putea avea un impact semnificativ asupra imaginii și ideologiei partidului promovate de acesta, dar și un impact economic și social pe termen lung.

Financial Times a raportat la începutul lunii aprilie că India ar putea depăși China în populație mult mai repede decât se credea anterior.

După crearea Republicii Populare Chineze în 1949, guvernul a instruit zeci de mii de oameni să aibă cunoștințe medicale pentru a aduce îngrijiri medicale în zonele sărace și rurale. Rata mortalității a scăzut, iar rata de creștere a populației a crescut de la 16 la mie în 1949 la 25 la mie doar la cinci ani mai târziu. Acest lucru a dus la primele încercări de a încuraja planificarea familială în 1953, relatează Bloomberg.

Cu toate acestea, populația totală s-a extins la peste 800 de milioane la sfârșitul anilor 1960. În anii 1970, China se confrunta cu lipsuri de alimente și locuințe. În 1979, liderul său, Deng Xiaoping, a decis să limiteze majoritatea cuplurilor la un singur copil. (Au existat excepții pentru fermierii din mediul rural și anumite situații, cum ar fi atunci când primul copil a avut un handicap). Măsura a funcționat: rata anuală de creștere a populației a fost în medie de doar 0,6%.

Dar pentru a pune în aplicare regulile, spune Human Rights Watch, China a forțat femeile să facă avorturi. Copiilor născuți în afara planului de stat nu li sa permis să aibă un hukou – o înregistrare guvernamentală necesară pentru a accesa anumite beneficii.

Anii cu politica privind copilul unic au lăsat cicatrici sociale. Preferința tradițională a părinților chinezi pentru fii i-a determinat pe mulți părinți să avorteze copiii de sex feminin, iar raportul bărbați-femei a ajuns la 120-100 în unele provincii. Raportul de sex pentru nașteri a scăzut în ultimii ani, deși estimarea în 2019, 113 băieți pentru fiecare 100 de fete, a fost încă peste rata naturală de 105 la 100.

În 2015, China a anunțat prima politică de relaxare, permițând doi copii. Dar multe cupluri nu au fost convinse și declinul demografic continuă.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă