19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalCaravana Operetei duce muzica prin ţară

Caravana Operetei duce muzica prin ţară

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ nu mai are, după cum se ştie, o sală de spectacole, dat fiind faptul că lucrările de renovare şi reabilitare a Teatrului Naţional din Bucureşti au scos această instituţie în stradă.

Din fericire, Opereta va avea un teatru al ei, a cărui construcţie a şi început. Până atunci însă, artiştii au pornit într-un turneu prin ţară ducând valsurile, ariile, musicalurile şi spectacolele de operetă în mai toate marile oraşe ale patriei.

Acest pariu s-a dovedit unul câştigător, pentru că publicul din ţară i-a primit pe artişti cu braţele deschise. De pildă, de curând, Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ a avut o ministagiune la Sibiu prezentând în faţa publicului din acel oraş cinci spectacole. Acestea s-au jucat cu casa închisă şi s-au bucurat de un succes imens. Sala Teatrului Naţional din Sibiu a fost plină-ochi seară de seară, pentru că mulţi dintre spectatori şi-au
luat bilete la toate reprezenta­ţii­le. Nu puţini erau cei care aştep­tau afară la un bilet în plus.

Primele s-au vândut biletele la spectacolele pentru copii, fiind nevoie să se mai programeze încă o reprezentaţie ca să satis­facă cererea puştilor din Sibiu. Pentru cei mici s-a jucat astfel de două ori „Cocoşelul neascultător“, creaţie a regretatului actor Ion Lucian, şi „Frumoasa din pădurea adormită“.

Axa muzicală Viena-Paris

Părinţii celor care au participat la spectacolele de la matineu au luat trei seri la rând cu asalt sala Teatrului Naţional „Radu Stanca“ pentru a vedea concertul „Invitaţie la vals“, spectacolul „Paris, mon amour“, în regia lui Răzvan Ioan Dincă, montare care cuprinde un colaj romantic de chansonete interpretate de soliştii teatrului, acompaniaţi de orchestră şi puşi pe „jar“ de superbele balerine din dotare. Cireaşa de pe tort a constituit-o ultima reprezentaţie, Gala de Operetă „Viaţa e frumoasă“, având în program arii din operete celebre.

Aşa se face că publicul din Sibiu a făcut cu această ocazie o autentică călătorie muzicală, din Viena cu valsurile ei suave şi cu ariile operetelor austro-ungare până în Parisul cu chansonetele-i încărcate de pasiune şi erotism.

Tenorul Alfredo Pascu le-a smuls ropote de aplauze spectatorilor prezenţi la Gala de Operetă, în timp ce  baritonul Cătălin Petrescu a făcut un tur de forţă cântând două seri la rând cu 40 de grade temperatură.

Ernest Fazekas a fost impecabil în rolul de amant trădat cântând răvăşitorul „Ne me quite pas“ al lui Jacques Brel şi „L’Indifference“, Silvia Şohterus a fost o Edith Piaf încântătoare interpretând cu aplomb „La vie en rose“ şi lista artiştilor care au făcut senzaţie la Sibiu ar putea continua. Se vede treaba că în orice rău este şi un dram de bine, căci poate că dacă artiştii Operetei n-ar fi fost pe drumuri la figurat, ei nu ar fi ajuns pe drumurile ţării la propriu, aducându-le bucurie spectatorilor văduviţi de obicei de astfel de spectacole.

După cum ne-a declarat directoarea Operetei, Alina Moldovan, turneul naţional al teatrului pe care îl conduce continuă. Aşa că, melomani din toată ţara, fiţi cu ochii pe afişe, căci caravana Operetei poate ajunge şi în oraşul vostru. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă