8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCancelarul Germaniei vizitează tabăra Auschwitz-Birkenau

Cancelarul Germaniei vizitează tabăra Auschwitz-Birkenau

Ambasada Republicii Polone
la București 
 
Vineri, 6 decembrie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va efectua o vizită istorică la lagărul de concentrare nazist german și la lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau. Va fi prima vizită a Angelei Merkel pe site-ul Memorial după cei 14 ani în funcție și a treia vizită a unui șef al guvernului. Cancelarul german va fi însoțit de premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Vizita va marca a 10-a aniversare a Fundației Auschwitz-Birkenau, înființată în 2009, pentru a avea grijă de locul Memorialului, adică de zona și de resturile fostei tabere de concentrare și exterminare germane, aflată în prezent în grija Muzeului de Stat Auschwitz- Birkenau din Oswiecim.
Tabăra de concentrare germană Auschwitz înființată în 1940 a fost destinată prizonierilor politici polonezi. De-a lungul timpului, împreună cu Auschwitz II – Birkenau, care a fost construită mai târziu și inclusă în facilități, tabăra a devenit unul dintre principalele locuri de exterminare a evreilor europeni și un simbol al Holocaustului. În interiorul lagărului de concentrare și de moarte de la Auschwitz-Birkenau, germanii au ucis aproximativ un milion de evrei. Cele mai mari grupuri de victime au inclus, de asemenea, polonezi, sinți și romi și prizonierii sovietici de război.
La cererea Poloniei, în cea de-a 31-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din 27 iunie 2007, a fost adoptată schimbarea numelui oficial internațional pentru resturile lagărului de concentrare din Auschwitz în „Auschwitz-Birkenau. Tabăra de concentrare și exterminare a naziștilor germani (1940-1945). Solicitarea Poloniei a fost determinată de distorsiunile presei străine care sugerează sau numesc direct fostele tabere naziste germane „taberele poloneze ale morții”. Decizia UNESCO a fost precedată de consultări ample și de campania diplomatică activă a Poloniei.
În octombrie 2013, eforturile diplomației poloneze au dus și la Alianța Internațională pentru Comemorarea Holocaustului, adoptând o definiție funcțională a „denaturării și negării holocaustului”, conform căreia folosirea sintagmei „tabere poloneze” a fost marcată una dintre formele de distorsiune. Pe de altă parte, la 29 iunie 2017, Alianța Internațională pentru Comemorarea Holocaustului (IHRA) a solicitat să înceteze utilizarea codurilor de memorie defecte precum „tabere poloneze” sau „lagărele poloneze ale morții” în publicații și discursuri publice despre exterminarea poporului evreu de către Germania nazistă pe terenuri poloneze ocupate în timpul celui de-al Doilea Război Cuvânt. Poziția IHRA are ca scop combaterea denaturării Holocaustului și estomparea responsabilității Germaniei naziste pentru crimele împotriva umanității.
 
Polonia acordă o mare importanță comemorării cuprinzătoare a site-urilor de memorie și a muzeelor din cadrul fostelor tabere de concentrare naziste germane și exterminare. An de an Polonia cheltuiește aproape 70 milioane PLN în acest scop sub diferite forme. Acționând prin instituții precum Fundația Auschwitz-Birkenau, țara noastră este unul dintre custodii amintirii a milioane de evrei uciși în timpul celui de-al doilea război mondial.
 
Articol tradus de Adriana Constantinescu

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă