33.1 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăInternaționalCancelarul Austriei neagă o apropiere a țării sale de Rusia

Cancelarul Austriei neagă o apropiere a țării sale de Rusia

Karin Kneissl a dansat cu Putin la nunta sa la sfârşitul săptămânii trecute şi, la sfârşitul dansului, i-a făcut o reverenţă adâncă liderului rus, scandalizând media locale, care au afirmat că ea a subminat politica UE privind Rusia, informează Reuters, citată de Agerpres.

UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei după ce Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Relaţiile dintre Moscova şi UE sunt tensionate şi pe alte teme.

„Poziţia noastră în Europa nu se schimbă din cauza unei nunţi”, a declarat Kurz într-o conferinţă de presă. „Politica noastră externă faţă de Rusia este clară… Am contribuit la formularea ei şi ne-am angajat faţă de toate deciziile Uniunii Europene”, a adăugat cancelarul austriac.

Kurz, ai cărui conservatori formează un guvern de coaliţie cu Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă), a mutat unele departamente, care se ocupă de problemele UE, de la Ministerul de Externe la biroul său când a devenit cancelar la sfârşitul anului trecut, pentru a linişti statele membre ale UE în legătură cu intenţiile proeuropene ale guvernului său.

Cancelarul austriac a afirmat că speră să amelioreze relaţiile UE cu Rusia printr-un dialog mai intens. Austria deţine în acest semestru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi se aşteaptă să vorbească în numele întregului bloc comunitar.

Cu toate acestea, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene occidentale, Austria nu a expulzat diplomaţi ruşi în legătură cu scandalul provocat de otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei lui. Marea Britanie şi aliaţii săi au acuzat Rusia, dar aceasta a negat orice implicare a sa.

Kurz a precizat că a discutat despre relaţiile UE-Rusia şi alte subiecte cu Putin în cursul scurtei vizite a preşedintelui rus în Austria, dar nu a oferit detalii.

Kneissl, care deţine funcţia de ministru de externe la propunerea FPOe, dar nu este membră a partidului, l-a invitat pe Putin la nunta sa când acesta a întreprins o vizită în iunie în Austria. Ea este în concediu în această săptămână şi nu a făcut nici un comentariu în legătură cu relatările media.

Liderul FPOe şi vicecancelar Heinz-Christian Strache, al cărui partid are un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită, formaţiunea politică a lui Putin, a afirmat miercuri că vizita preşedintelui rus a evidenţiat înalta sa consideraţie faţă de Austria.

„Este ceva pozitiv şi cred că mulţi austrieci împărtăşesc acest punct de vedere”, a declarat Strache, care a făcut apel la încetarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

Cele mai citite

Maia Sandu se întâlnește cu Marcel Ciolacu la București

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se întâlnește cu premierul României, Marcel Ciolacu, la București, în ziua de 13 iunie 2024. Șefa de stat a Republicii...

Temperaturi de până la 34 de grade şi disconfort termic în Bucureşti şi în alte 14 judeţe, pe parcursul zilei de joi

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul...

Rusia – Ucraina, ziua 841: Casa Albă denunță crimele ruse împotriva copiilor

Statele Unite au acuzat din nou Moscova că transferă copii ucraineni în Rusia după invadarea Ucrainei, dintre care unii sunt oferiţi spre adopţie."Acest lucru...
Ultima oră
Pe aceeași temă