Camerele CCTV chinezești instalate pe străzile britanice au microfoane ascunse prin care ar putea fi spionați cetățenii.
Această situație este dezvăluită într-un articol de ziarul britanic The Telegraph. Articolul britanic indică numele unei firme din China, Hikvision, care produce asemenea camere video.
Comisarul camerelor de supraveghere, Fraser Sampson, a declarat că a devenit din ce în ce mai preocupat de riscurile de securitate prezentate de „sistemele de supraveghere controlate de stat care acoperă spațiile noastre publice”. Fraser Sampson a avertizat organismele publice să nu cumpere echipamente CCTV de la firme chineze precum Hikvision.
O cameră de la această firmă a surprins infama relație a lui Matt Hancock cu amanta sa, costându-l slujba de secretar pentru sănătate. Într-o scrisoare adresată miniștrilor, profesorul Sampson l-a lăudat pe Sajid Javid, actualul secretar al Sănătății, pentru că a trecut pe lista neagră Hikvision, spunând că raționamentul său trebuie să se aplice în mod egal în toate departamentele guvernamentale, administrațiile deconcentrate și autoritățile locale.
Fraser Sampson a sugerat chiar că chinezii ar putea asculta conversațiile din școli, folosind microfoane secrete operate de la distanță, care sunt „din ce în ce mai greu de detectat”. Chiar dacă scrisoarea sa nu recomandă eliminarea camerelor CCTV existente fabricate de chinezi, parlamentarii au cerut o revizuire urgentă pentru a identifica și elimina camerele capabile de monitorizare de la distanță.
Camerele video de pe străzi au funcții care pot fi declanșate de la distanță
Profesorul Sampson a scris: „În ceea ce privește securitatea, supravegherea spațiului public este din ce în ce mai intruzivă și camerele moderne de supraveghere sunt construite cu funcționalitatea maximă în interior, la punctul de fabricație”. „Aceasta înseamnă că vin cu capacități care pot fi pornite de la distanță în viitor, atunci când sunt necesare, de exemplu capacitatea de a capta sunetul sau de a citi plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor”.
„Cu cât camerele de supraveghere pot face mai mult, cu atât va fi mai important să asigurăm oamenii cu privire la ceea ce nu fac acele sisteme, fie că este vorba de străzile noastre, de terenurile noastre de sport sau de școli. Acest lucru este din ce în ce mai dificil de detectat din punct de vedere tehnic și necesită transparență și diligență necesară din partea tuturor celor implicați în activitatea de supraveghere a spațiului public.”
Unele firme chineze sunt „asociate cu atrocitățile din China”
Scrisoarea sa a ridicat, de asemenea, preocupări etice cu privire la cumpărarea de echipamente de la firme chineze „asociate cu atrocitățile din China”. Printre aceste atrocități sunt și încălcările drepturilor omului comise împotriva musulmanilor uiguri.
El a spus că a „întrebat în mod repetat” Hikvision, care este parțial deținut de statul chinez, dacă acceptă faptul că au loc crime – cum ar fi detenția extrajudiciară a uigurilor și munca forțată. El a cerut, de asemenea, să clarifice amploarea implicării firmei în furnizarea de echipamente de supraveghere a lagărelor de detenție. Sampson a precizat ulterior că reprezentanții firmei chineze „încă nu au răspuns la aceste întrebări”.
Profesorul Sampson s-a întâlnit cu miniștri și oficiali locali și a scris șefilor de poliție pentru a evidenția problema. Potrivit presei britanice, poliția a fost anunțată despre aceste riscuri acum o lună. Sampson s-a declarat îngrijorat, în mod special, de posibilitatea folosirii abuzive a recunoașterii faciale. Astfel s-ar putea încălca „libertatea de a circula, de a te întâlni și de a vorbi”.
Camerele CCTV chinezești sunt folosite de școli, de autorități locale și de polițiști
La începutul acestui an, grupul pentru libertăți civile Big Brother Watch a publicat un raport în care două treimi din organismele publice care au răspuns la o solicitare de informații au recunoscut că foloseau CCTV-uri fabricate în China. Acesta a raportat că 63% din școli și 73% dintre autoritățile locale folosesc CCTV fabricate în China, precum și mai mult de jumătate din trusturile NHS și 31% din forțele de poliție. Cele mai multe sunt produse de Hikvision, cel mai mare producător de televiziune CCTV din lume, și Dahua, despre care se crede că este al doilea ca mărime.
Raportul Big Brother Watch a evidențiat și alte capacități încorporate în multe camere. Printre funcții se află tehnologia de recunoaștere facială și chiar analiza comportamentală. A cerut interzicerea vânzării și utilizării echipamentelor de supraveghere Hikvision și Dahua în Marea Britanie. Aceasta înseamnă că zeci de mii de camere ar trebui să fie dezinstalate și înlocuite. Ambele firme au fost incluse pe o listă americană de firme care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale americane, de către Comisia Federală de Comunicații.
Este necesar un audit al clădirilor guvernamentale și al unităților militare
David Davis, fostul ministru în Cabinetul de la Londra, care a evidențiat în trecut preocupările legate de camerele CCTV din China, a declarat: „Trebuie să existe un audit al clădirilor guvernamentale și al unităților militare. Nimeni nu ar trebui să aibă un dispozitiv de supraveghere care să poată fi pornit de oriunde altundeva și aș spune același lucru dacă camerele ar fi franceze, rusești sau chiar americane.”
Camera video din fostul birou al lui Hancock – acum biroul lui Javid – a fost scoasă. O sursă apropiată secretarului de sănătate a declarat că „nu au fost găsite probleme de securitate” cu dispozitivul. Videoclipul divulgat cu Hancock sărutându-și asistenta, Gina Coladangelo, care i-a forțat demisia din Cabinet, se crede că a fost înregistrat de cineva care îndrepta un telefon mobil spre un monitor, în loc să fie recepționat de la distanță. Vinovatul nu a fost găsit.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!