În acelaşi timp, agenţia de presă TASS transmite, citând Ambasada Rusiei din Sofia, că autorităţile bulgare au declarat persona non-grata un diplomat rus împotriva căruia parchetul bulgar deschisese anterior un dosar penal pentru acuzaţii de spionaj.
Cu o zi în urmă, Ministerul de Externe bulgar afirmase că secretarul unu al Ambasadei Rusiei la Sofia a fost rechemat deja de Moscova, dar marţi s-a dovedit că acesta încă se află pe teritoriul Bulgariei.
În consecinţă, ‘o notă potrivit căreia diplomatul rus trebuie să părăsească Bulgaria în termen de 24 de ore a fost transmisă ambasadorului rus’ în cursul dimineţii (de marţi), anunţă MAE bulgar într-un comunicat.
Parchetul din Sofia declarase luni că acest cetăţean rus numit secretarul unu al ambasadei în septembrie 2018 a desfăşurat sub această acoperire activităţi de spionaj.
‘El a conspirat în mod regulat cu cetăţeni bulgari, între care un responsabil având acces la informaţii clasificate provenind din Bulgaria, Uniunea Europeană şi NATO’, a asigurat parchetul, potrivit căruia diplomatul rus nu a putut fi pus sub urmărire penală din cauza imunităţii de care se bucură.
‘Ambasada (rusă) a primit o notă de la MAE bulgar cu privire la declararea unui angajat al său persona non-grata. Diplomatul respectiv va părăsi ţara gazdă la data indicată în notă. Partea rusă îşi rezervă dreptul la măsuri de răspuns’, a reacţionat misiunea diplomatică rusă la Sofia, citată de TASS.
Sofia menţine tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, notează agenţia franceză de presă.
Cu toate acestea, în septembrie, parchetul bulgar l-a inculpat pe un fost deputat socialist pentru spionaj în favoarea Kremlinului. Justiţia bulgară îl suspectează că acesta ar fi lucrat pentru un fost membru al serviciilor de informaţii ruse, dar de asemenea şi pentru miliardarul rus Konstantin Malofeev, al cărui nume figurează pe o listă cu persoane vizate de sancţiunile europene, în condiţiile în care Bruxellesul îl consideră că ar fi finanţator al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.