15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăInternaționalBruxelles: Dreptul la circulaţie al muncitorilor este fundamental

Bruxelles: Dreptul la circulaţie al muncitorilor este fundamental

Ţările UE nu pot limita libera circulaţie a muncitorilor, dar îi pot trimite acasă pe cetăţenii europeni care în decurs de 3 luni nu şi-au găsit un loc de muncă şi nu au mijloacele necesare de subzistenţă, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd, citat de Mediafax.

Întrebat despre afirmaţia premierului britanic David Cameron privind limitarea numărului de muncitori europeni, ­Todd a precizat că „mesaje similare au venit din Marea Britanie şi înainte de Crăciun”. ­„Comisia Europeană trebuie să vadă ce decid autorităţile britanice. Dreptul de ­circulaţie al muncitorilor este un principiu fundamental al UE. A fost aşa încă de la ­înfiinţare, la sfârşitul anilor ’50. Este, de asemenea, un element fundamental al Pieţei Unice”, a spus purtătorul de cuvânt al CE.

„Libera circulaţie a muncitorilor este un drept fundamental stabilit prin tratate care au fost ratificate de parlamentele a 28 de state membre. Nu este o legislaţie impusă de Bruxelles. Face parte din tratate. Orice modificare a tratatelor necesită o negociere cu toate statele membre şi o ratificare de către parlamentele tuturor statelor membre (…). Orice derogare de la aceste principii este strict limitată în timp în tratatele de aderare”, a subliniat oficialul european.

Referitor la faptul că Belgia expulzează, după 3 luni, cetăţenii europeni care nu au un loc de muncă sau mijloace de a se întreţine, Todd a declarat că această posibilitate le este oferită statelor membre conform Directivei din 2004 privind libera circulaţie a cetăţenilor.

„Dacă statele membre aplică sau nu această posibilitate, ţine de fiecare stat membru. Dreptul comunitar le permite să facă acest lucru, dar nu le obligă”, a spus purtătorul de cuvânt.

Acesta a adăugat că Marea Britanie şi Germania nu s-au consultat cu CE în privinţa unor măsuri privind limitarea liberei circulaţii.

Totodată, Jonathan Todd a precizat, răspunzând unei întrebări, că CE nu se va ocupa de eventualele probleme care ar putea apărea în urma eliminării restricţiilor pentru români şi bulgari.

Dar, adaugă oficialul, în exerciţiul bugetar 2014-2020, statele membre pot folosi cel puţin 20% din alocarea ce le revine în cadrul Fondului Social European pentru a rezolva aceste chestiuni.  Întrebat dacă CE are semnale privind prezenţa unui număr mare de muncitori români şi bulgari în ţările europene după 1 ianuarie, Jonathan Todd a precizat că nu există astfel de informări.

Ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014 a provocat dezbateri aprinse în Marea Britanie şi, mai nou, în Germania. 

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

Augustin Zegrean: Nu poți să condamni un om pentru că strigă te miri ce

Fostul președinte al CCR a spus că instituția numită Curtea Constituțională nu pedepsește, verifică doar constituționalitatea legilor Augustin Zegrean a afirmat că "decizia Curții...

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...
Ultima oră
Pe aceeași temă