Controversatul politician britanic, fost primar al Londrei, și-a dat demisia astăzi din guvernul May în urma dezacordurilor acestuia cu restul cabinetului pe tema noului plan pentru Brexit din Strada Downing nr. 10.
Jeremy Hunt este noul ministru de externe al Regatului Unit, anunţă Reuters. Premierul Theresa May l-a numit luni pe Hunt ca succesor al lui Boris Johnson, la câteva ore după demisia acestuia.
Demisia acestuia era ușor de prevăzut, având în vedere că săptămâna trecută Johnson a descris noul plan al lui May în cuvinte foarte dure. Fostul ministru susține că Regatul Unit va deveni un stat vasal UE și a asemuit sprijinul acestui plan cu „lustruirea unui rahat”, potrivit presei britanice.
Acesta își exprimase mai de mult timp scepticismul legat de un Brexit favorabil Marii Britanii și criticase din interior guvernul pentru modul în care negociază cu UE, preferând o aborare tip Trump: „Imaginaţi-vi-l pe Trump conducând Brexit-ul. Ar face-o al naibii de dur. Ar exista tot felul de impasuri, haos de tot felul. Toţi ar crede că a înnebunit. Dar de fapt ai putea să ajungi undeva. E un gând foarte, foarte bun”, spusese Boris Johnson, potrivit BuzzFeed.
Este al doilea ministru ce demisionează astăzi din guvernul May, după David Davis, fost responsabil cu portofoliul pentru Brexit. Theresa May urmează să-i anunțe astăzi înlocuitorul după un discurs în Parlamentul britanic.
Demisiile şefului diplomaţiei, Boris Johnson, şi ministrului pentru Brexit, David Davis, două nume ”grele” ale guvernului britanic, au rezultat dintr-un ”dezacord” privind modul de a duce la bun sfârşit Brexit-ul, a declarat luni premierul Theresa May, transmite AFP.
”Suntem în dezacord în privinţa celui mai bun mod de a ne pune în aplicare angajamentul comun de a onora rezultatul referendumului” din iunie 2016, la care 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, a explicat premierul May, în parlamentul de la Londra.
Ea a dorit totuşi să le ”aducă un omagiu” celor doi miniştri demisionari, ”pentru munca lor în cei doi ani” în guvern, Theresa May subliniind mai ales ”pasiunea” lui Boris Johnson pentru promovarea Marii Britanii în lume.
În intervenţia în parlament, ea a apărat acordul convenit vineri în guvern, care arată voinţa menţinerii unei relaţii comerciale strânse cu UE după ieşirea oficială din blocul comunitar, la 29 martie 2019.
Planul, ce prevede crearea unei zone de liber schimb şi un nou model vamal cu Cei 27 pentru menţinerea unor relaţii comerciale ”fără fricţiuni” cu UE, oferă ”o bază responsabilă şi credibilă” în negocierile cu Bruxellesul, a insistat şefa executivului de la Londra.
Ea a anunţat că guvernul îşi va publica joi documentul de politică privind Brexit-ul.
Potrivit AFP, demisiile lui Boris Johnson şi David Davis aruncă şi mai mult în criză executivul britanic, puternic afectat deja de divergenţele din rândul majorităţii conservatoare cu privire la viitorul Marii Britanii în afara UE.
Tusk: „Problema Brexit-ului nu dispare prin plecarea politicienilor care au creat-o”
”Harababura provocată de Brexit” este o problemă care nu va dispărea odată cu plecările unor politicieni din funcţie, a comentat luni preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la Bruxelles, în legătură cu demisiile a doi membri ai guvernului britanic, David Davis, ministrul pentru Brexit, şi Boris Johnson, şeful diplomaţiei, transmite dpa.
”Politicienii vin şi pleacă, dar problemele pe care ei le-au creat pentru oameni rămân. Şi harababura provocată de Brexit este cea mai mare problemă din istoria relaţiilor UE-Marea Britanie”, i-a răspuns Tusk unui jurnalist care i-a solicitat să comenteze pe marginea demisiei lui Davis.
”Este încă foarte departe de a se rezolva, cu sau fără dl Davis. Şi, din nefericire, ideea de Brexit nu a plecat odată cu dl Davis”, a adăugat Tusk.
În timp de Donald Tusk făcea aceste comentarii, de la Londra a venit anunţul demisiei lui Boris Johnson.
”Pot doar să repet ce am spus despre David Davis în urmă cu un minut”, a reacţionat preşedintele Consiliului European la aflarea veştii.