Criza combustibilului declanșată în Marea Britanie, dar și efectele pandemiei Covid-19 asupra economiei țării au ridicat numeroase semen de întrebare și au adus incertitudine în rândul populației. Tensiunile au crescut considerabil, iar Guvernul încearcă să aducă liniștea.
Marea Britanie trece printr-o perioadă de ajustare în urma Brexitului și a pandemiei, a declarant premierul britanic Boris Johnson. Acesta a spus că țara sa nu va reveni la imigrație pentru a rezolva lipsa șoferilor de camioane.
„Calea de urmat pentru țara noastră nu este doar de a trage marea pârghie marcată ca «imigrație necontrolată»”, a declarat Johnson în cadrul unui interviu acordat duminică pentru BBC, în timp ce conferința anuală a Partidului Conservator începea la Manchester.
Premierul britanic a spus că alte națiuni se confruntă, de asemenea, cu penuria de șoferi de camioane, pe măsură ce economia globală revine după problemele cauzate de pandemie. Totodată, acesta a mai precizat că cee ace se întâmplă cu privire la criza combustibilului din Marea Britanie – care în ultima perioadă a văzut numeroase benzinării care funcționează uscate în toată țara – acum „scade”.
Boris Johnson a respins, de asemenea, cererile industriei pentru ca mai mulți șoferi de camioane străini să fie aduși în Marea Britanie, argumentând că țara s-a bazat prea mult pe oamenii dispuși să lucreze cu salarii mai mici și că guvernul vrea să folosească Brexit-ul pentru a pune capăt unui „model stricat”.
„Când oamenii au votat pentru schimbare în 2016 și când oamenii au votat pentru schimbare din nou în 2019, au votat pentru sfârșitul unui model de economie din Marea Britanie care se baza pe salarii mici și competențe scăzute și productivitate cronică scăzută – și ne deplasăm departe de asta”, a mai spus premierul Marii Britanii.
Boris Johnson a încercat să facă o distincție în propria sa întoarcere aparentă în promisiunea sa de Brexit, acordând vize temporare pentru 5.000 de șoferi de camioane străini și 5.500 crescători de păsări. Această măsură, a spus el, a fost imigrarea „controlată”.
Conferința Partidului Conservator vine în momentul în care la fel de mulți dintre membrii Partidului își fac griji cu privire la modul în care imaginile deficienței pe scară largă de combustibil vor avea impact asupra populației. Membrii partidului sunt îngrijorați pentru alegători și sunt suspicioși cu privire la marea datorie pe care guvernul Johnson a acumulat-o în timp ce încerca să își facă drum prin pandemie.
În același timp, guvernul a fost supus presiunilor pentru a-i ajuta pe cei mai săraci oameni pe măsură ce cererile către gospodării cresc. Boris Johnson a declarat pentru BBC că nu vrea să crească impozitele, dar că Marea Britanie a suferit un „meteorit fiscal” din cauza pandemiei Covid.
„Nu veți avea niciodată un oponent mai zelos al creșterii impozitelor decât mine”, a spus premierul Boris Johnson, adăugând: „Dacă pot să o evit, nu vreau să ridic din nou taxele.”