16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalBioNTech critică lacunele Uniunii Europene în privința aprovizionării cu vaccin anti Covid

BioNTech critică lacunele Uniunii Europene în privința aprovizionării cu vaccin anti Covid

Vaccinul dezvoltat de BioNTech și partenerul său american Pfizer a fost primul aprobat în Uniunea Europeană la sfârșitul lunii decembrie. Țări, printre care Marea Britanie, Canada și Statele Unite, au acceptat mai devreme vaccinul Pfizer / BioNTech și, de atunci, au aprobat și soluțiile alternative produse de firma americană Moderna sau Oxford / AstraZeneca, lăsând în urmă campania de vaccinare al UE.

‘În acest moment lucrurile nu arată bine – apare o lacună pentru că nu sunt alte vaccinuri aprobate şi noi trebuie să umplem golul cu vaccinul nostru”, a explicat publicaţiei germane Spiegel directorul general al BioNTech, Ugur Sahin.
Critica față de ritmul lent al lansării vaccinurilor în Europa a crescut în ultimele zile.

În Germania, unde accentul a fost pus pe vaccinarea persoanelor vârstnice în casele de îngrijire, medicii s-au plâns că personalul spitalelor a fost lăsat în așteptare, în ciuda faptului că se află în grupurile prioritare.
Franța s-a confruntat cu plângeri similare, determinând guvernul să anunțe că lucrătorii din domeniul sănătății cu vârsta peste 50 de ani ar putea obține vaccinul de luni – mai devreme decât era planificat inițial.

O parte a problemei este că UE a plasat o comandă relativ mică, de 300 de milioane de doze, pentru cele 27 de state membre, iar contractul a fost semnat abia în noiembrie, mai târziu decât alte țări.
Fondator al BioNTech, Ozlem Tureci, care este și soția lui Ugur Sahin, directorul general al BioNTech, a declarat publicaţiei germane Spiegel că UE a presupus că va colecta ofertele a diferiți furnizori, urmând să aleagă dintre aceștia, în plină cursă mondială pentru a dezvolta unui vaccin destinat eradicării pandemiei: “O astfel de abordare are sens, teoretic. Practic, însă, la un moment dat a devenit clar că unii producători nu vor putea să livreze suficient de rapid vaccinul.”

Sahin a spus că BioNTech urmărește să pună în funcțiune o nouă unitate de producție în orașul german Marburg în februarie, „mult mai devreme decât era planificat”, care ar trebui să poată produce alte 250 de milioane de doze în prima jumătate a anului 2021.

De asemenea, Ozlem Tureci a anunțat că BioNTech a încheiat acorduri cu cinci producători de produse farmaceutice din Europa pentru a crește producția, iar negocierile cu alte firme specializate sunt în curs de desfășurare. “Până la sfârșitul lunii ianuarie ar trebui să avem o imagine clară despre ce și cât mai putem produce”, a spus Sahin.
BioNTech și Pfizer au urmărit inițial să livreze 1,3 miliarde de doze la nivel mondial în acest an, suficient pentru a imuniza 650 de milioane de oameni.

Cele mai citite

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă