5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInternaționalBerlinul, cu genunchiul în pământ în fața Moscovei: Rusia înalță alt steag...

Berlinul, cu genunchiul în pământ în fața Moscovei: Rusia înalță alt steag deasupra Reichstagului

O decizie cel puțin ciudată, spun analiștii, deoarece vaccinul ar fi disponibil pentru germani cel mai devreme în iunie sau iulie, adică prea târziu pentru a accelera campania de vaccinare în timp util. Care să fie atunci, resorturile unei comenzi adresate Rusiei, tocmai în momentul în care aceasta mobilizează mii de militari la frontierele Ucrainei?

În condițiile în care aparatul de propagandă al Rusiei face aproape cotidian referire, pe canalele mediatice controlate de stat, la statele pe care le împarte în „prietene” și „dușmane” în funcție de dorința sau refuzul țărilor de a cumpăra Sputnik V, decizia germană nu poate fi văzută ca o chestiune umanitară neutră, ci mai degrabă politizată, ca o recunoaștere tacită a faptului că nici măcar o țară puternică precum Germania nu își poate rezolva problemele fără Rusia.

Pandemia, pretextul unei noi capitulări a Germaniei

De altfel, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a și declarat în presa germană faptul că, ”atunci când vine vorba de Sputnik V, fiecare țară trebuie să fie conștientă de prețul său dublu: cel financiar și cel politic”. „Din păcate, Sputnik V nu se referă la obiective umanitare. Rusia îl folosește ca instrument de sporire a influenței sale politice. Am văzut deja cum problema cumpărării vaccinului Sputnik V poate semăna discordie politică, aruncând țările în tulburări politice și slăbind guvernele”, a declarat ministrul de externe Kuleba pentru cotidianul german Bild.

Cu toate că, la nivel formal, într-o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel a solicitat încetarea mobilizării trupelor rusești în vecinătatea Ucrainei de Est, pentru decongestionarea situației, Putin punând desfășurarea trupelor sale în zona conflictului pe seama variilor „acțiuni provocatoare” ale Ucrainei, mesajul pe care ministrul sănătății din Germania îl transmite în aceste zile, prin solicitarea imperativă a vaccinului Sputnik V, nu face decât să slujească propagandei Moscovei și să evidențieze genunchiul pus în pământ, de Berlin, în fața Kremlinului.

Sputnik V – vaccin 100% eficient doar pentru propagandă

În prezent, Sputnik V nu este încă aprobat în UE. În aprilie, Agenția UE pentru Medicamente (EMA) are planificate două inspecții în Rusia, în timpul cărora vor fi examinate instalațiile de producție și depozitele, acesta fiind un proces firesc și extrem de important, fără de care nu poate exista aprobare pentru vaccinuri la nivelul blocului comunitar european.

Cu toate acestea, Sputnik V ar putea fi produs în Illertissen, Bavaria, încă din lunile iunie sau iulie, chiar dacă, potrivit EMA, datele în sine nu sunt încă suficiente pentru a confirma atât eficacitatea, cât și siguranța serului rusesc.
În Slovacia, de pildă, institutul de stat pentru controlul medicamentelor, SUKL, a publicat un raport critic asupra vaccinului rus Sputnik V, stabilind că vaccinurile furnizate nu sunt identice în fiecare detaliu cu cele descrise în renumitul jurnal de specialitate Lancet, în care cercetătorii ruși au publicat rezultatele unei analize intermediare, potrivit căreia vaccinul are o eficacitate de 91,6% și nu provoacă efecte secundare grave.

Cele mai citite

Noi decizii adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate, joi, în urma unei ședințe ce a avut loc cu o zi...

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

Economiile Europei de Est mizează pe cererea internă în fața recesiunii din Germania

Marile economii din Europa de Est au reușit să se sprijine pe cererea internă pentru a evita recesiunea în al treilea trimestru al anului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă