14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalBenjamin Netanyahu, premierul Israelului este în vizită în Ucraina

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului este în vizită în Ucraina

Vizita lui Netanyahu la Kiev survine la mai puţin de o lună înainte de o nouă candidatură a sa pentru funcţia de premier al Israelului, iar alegătorii israelieni cu legături în această fostă republică sovietică reprezintă un factor important în alegeri.

“Avem sute de mii de cetăţeni israelieni din Ucraina care reprezintă o ‘punte vie’ între cele două ţări, iar legătura dintre noi este tot mai strânsă”, a subliniat Netanyahu într-un comunicat înainte de vizita sa.

Este preconizat ca premierul israelian să discute asupra unei zone de liber-schimb şi a unui acord privind pensiile cu preşedintele ucrainean Zelenski, învestit în funcţie în urmă cu trei luni, în condiţiile în care Israelul şi Ucraina caută să-şi consolideze relaţiile, potrivit comunicatului emis de biroul de presă al lui Netanyahu.

Netanyahu şi Zelenski au avut o întrevedere privată la Palatul Prezidenţial din Kiev, potrivit comunicatelor emise de ambele părţi, urmând ca după aceasta cei doi lideri să aibă o întrevedere extinsă alături de ministrul israelian pentru Ierusalim şi pentru protecţia mediului, Ze’ev Elkin, născut în oraşul Harkov care astăzi este parte a Ucrainei, şi de ministrul-adjunct al afacerilor externe al Israelului, Tzipi Hotovely.

Netanyahu candidează pentru funcţia de premier în timpul alegerilor generale ce vor avea loc la 17 septembrie în Israel.

Liderul partidului de dreapta Israel Beitenu, Avigdor Liberman, care a blocat formarea unui guvern în urma victoriei lui Netanyahu din aprilie, este de aşteptat să fie un factor important în alegerile ce urmează. Liberman, un imigrant născut la Chişinău, care pe atunci făcea parte din Uniunea Sovietică, se bucură de susţinerea a numeroşi imigranţi din această zonă ex-sovietică.

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă