27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalAvionul în care a murit președintele Poloniei a avut o explozie la...

Avionul în care a murit președintele Poloniei a avut o explozie la una dintre aripi. A fost atentat?

Accidentul aviatic din apropierea oraşului Smolensk (Rusia), produs în anul 2010, soldat cu moartea preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a altor 95 de oficiali, a fost cauzat de o explozie produsă la aripa stângă a aeronavei, au anunţat, miercuri, anchetatorii polonezi.

Potrivit unui raport al autorităţilor poloneze, accidentul aviatic nu a fost urmarea unei erori de pilotaj sau a condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Explozia de la aripa stângă a avionului s-a produs când aeronava se afla la aproximativ 900 de metri de aeroportul din Smolensk. Ulterior, a explodat şi fuselajul aeronavei, aspect ce a dus la prăbuşirea avionului în care se afla preşedintele polonez, au anunţat anchetatorii.

Raportul anchetatorilor polonezi a fost publicat la o zi după comemorarea a opt ani de la catastrofa aeronautică de la Smolensk.

Președintele Lech Kaczynski şi alți 95 de oficiali polonezi de rang înalt, inclusiv şeful Statului Major al armatei şi guvernatorul Băncii centrale, se aflau la bordul aeronavei. Delegaţia de stat urma să participe la ceremonii de comemorare a câtorva mii de ofiţeri din cadrul armatei poloneze care au fost masacraţi în pădurea Katyn din Rusia de către poliţia secretă sovietică în anul 1940. Acel masacru a fost negat de autoritățile de la Moscova, până în anul 1990.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă