1.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalAvioanele taiwaneze se agită în timp ce forțele aeriene chineze intră în...

Avioanele taiwaneze se agită în timp ce forțele aeriene chineze intră în zona de apărare aeriană

Taiwanul a raportat luni cea mai mare incursiune din ianuarie a forțelor aeriene chineze în zona sa de apărare aeriană, iar Ministerul Apărării de pe insulă a declarat că avioanele de luptă taiwaneze au intervenit pentru a îndepărta 30 de aeronave în cea mai recentă creștere a tensiunilor.

CITEȘTE ȘI – Taiwanul spune că speră ca Occidentul să sancționeze China în cazul unei invazii

Taiwanul, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii doi ani de misiuni repetate ale forțelor aeriene chineze în apropierea insulei guvernate democratic, adesea în partea de sud-vest a zonei de identificare a apărării aeriene, sau ADIZ, în apropiere de Insulele Pratas controlate de Taiwan.

Taiwanul numește activitățile militare repetate ale Chinei din apropiere „război de zonă gri”, conceput atât pentru a epuiza forțele Taiwanului, făcându-le să se agite în mod repetat, cât și pentru a testa reacțiile Taiwanului.

Cea mai recentă misiune chineză a inclus 22 de avioane de luptă, precum și avioane de război, de avertizare timpurie și arme antisubmarin, a declarat ministerul taiwanez.

Avioanele au zburat într-o zonă situată la nord-est de Prata, potrivit unei hărți furnizate de minister, deși departe de Taiwanul propriu-zis.

Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a avertiza avioanele chineze, în timp ce sistemele de rachete au fost desfășurate pentru a le monitoriza, a precizat ministerul.

A fost cea mai mare incursiune de când Taiwanul a raportat 39 de avioane chinezești în ADIZ-ul său pe 23 ianuarie.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Chinei, care a declarat în trecut că astfel de mișcări au fost exerciții menite să protejeze suveranitatea țării.

Armata chineză a declarat săptămâna trecută că a desfășurat recent un exercițiu în jurul Taiwanului ca un „avertisment solemn” împotriva „conlucrării” sale cu Statele Unite.

Acest lucru a avut loc după ce președintele american Joe Biden a înfuriat China, părând să semnaleze o schimbare în politica americană de „ambiguitate strategică” în privința Taiwanului, afirmând că Statele Unite se vor implica militar dacă China va ataca insula.

China a intensificat presiunile asupra Taiwanului pentru a accepta revendicările sale de suveranitate. Guvernul taiwanez spune că dorește pace, dar că se va apăra dacă va fi atacat.

Nu s-au tras focuri de armă, iar avioanele chinezești nu au zburat în spațiul aerian al Taiwanului, ci în ADIZ, o zonă mai largă pe care Taiwanul o monitorizează și o patrulează și care acționează pentru a-i oferi mai mult timp pentru a răspunde la orice amenințare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Datoria publică este preconizată să crească la 57% din PIB în următoarele 12 luni

Deficitul bugetar prognozat pentru 2025 ajunge la 7,3% din PIB, iar creșterea economică estimată scade la 1,3% Conform estimărilor realizate de analiștii Asociației CFA România,...

Crin Antonescu: E o candidatură pe care o asum individual și în calitate formal de independent

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri, la B1 TV, că „totul e în regulă la PSD”, că are susținerea tuturor...

Primarul din Sinaia, audiat la DNA într-un dosar de corupție

Surse judiciare arată că primarul este acuzat că ar fi pretins și primit mită, în valoare de 238.000 de euro, în două tranșe, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă