16.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInternaționalAutorul Pentagon Leaks ar fi fost identificat

Autorul Pentagon Leaks ar fi fost identificat

Autorul “scurgerii” de informații de la Pentagon, “Pentagon Leaks”, ar fi deja cunoscut, susține publicația americană Washington Post într-un articol publicat la data de 12 aprilie 2023.

Jurnaliștii americani au ajuns la această concluzie analizând conversațiile care se poartă, în ultimele zile, pe unele grupuri de pe internet.

Persoana care a distribuit pe internet documente ale Pentagonului ar fi un tânăr de circa 20 de ani care lucrase într-o bază militară. Tânărul, care purta pseudonimul OG (ceea ce ar putea însemna “Original Gangster”), este pasionat de arme. El ar fi postat pagini de documente, unele dintre ele fiind clasificate, pe rețeaua Discord, foarte populară printre adolescenți. Pe această rețea se discută în principal despre jocuri video, multe dintre ele având teme de luptă.

Cele mai noi dintre documentele divulgate purtau data de 1 martie 2023. Este exclus ca aceste informații sensibile să fi ajuns pe internet în mod accidental, susțin sursele jurnaliștilor americani.

Pentagon Leaks pune într-o situație penibilă atât Pentagonul cât și CIA

Unele documente par să fi fost elaborate de CIA și transmise ulterior altor instituții ale statului american. Totuși, documentele ar fi fost sustrase de la Pentagon, nu de la CIA.

Secretarul Apărării al SUA, Lloyd J. Austin, a anunțat că Pentagonul desfășoară o anchetă privind această scurgere de informații. Departamentul Justiției al SUA a anunțat și el că a deschis o investigație. În acest scop, Departamentul Justiției a solicitat informații de la Departamentul Apărării.

Dintre informațiile “scurse” pe internet, cele mai multe se referă la războiul din Ucraina. Există și referiri la sprijinul militar pe care diverse țări ar intenționa să-l ofere Ucrainei, împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, o serie de date din aceste documente par a fi fost falsificate înainte să fie postate pe internet. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a calificat aceste informații drept “un mix de fapte și de ficțiune”. Analiștii politico – militari estimează că divulgarea acestor date a urmărit să compromită planurile Ucrainei de a lansa o contraofensivă împotriva Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă