Autoritatea Palestiniană va refuza orice ajutor american

Autoritatea Palestiniană, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, va refuza, de la sfârşitul lui ianuarie, ajutoarele pe care guvernul american încă i le furnizează, în scopul de a nu se expune unor plângeri în SUA pentru finanţarea terorismului.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.01.2019 - 21:00

Această decizie este motivată de adoptarea în SUA în 2018 a documentului intitulat ''Anti-Terrorism Clarification Act'' (ATCA), ce îi autorizează pe cetăţenii americani să urmărească în justiţie, pentru fapte de terorism, guverne străine care beneficiază de ajutor american.

Or, oficialii americani şi israelieni acuză în mod constant Autoritatea Palestiniană că încurajează violenţa acordând bani rudelor autorilor de atacuri aflaţi în închisori sau care au fost ucişi de către forţele israeliene.

Autorităţile palestiniene ''au trimis o scrisoare oficială Administraţiei Americane în care îi cer să sisteze orice ajutor pentru Autoritatea Palestiniană, inclusiv asistenţa pentru serviciile de securitate palestiniene'', a declarat pentru AFP Saeb Erekat, ''numărul doi'' în ierarhia Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), citează Agerpres.

Dacă Autoritatea Palestiniană pune capăt acestui ajutor, existenţa unor programe actuale susţinute de SUA, precum şi cooperarea între Washington şi Autoritate în domeniul securităţii ar putea fi puse în cauză.

Un alt responsabil palestinian, responsabil pe probleme de securitate, a estimat la rândul său că această decizie va avea consecinţe. Autoritatea palestiniană caută noi finanţări, îndeosebi de la state europene, a explicat el pentru AFP.

Paralel, un responsabil american a indicat că Administraţia studiază un eventual impact al ATCA şi ''a luat măsuri pentru reducerea treptată a unor proiecte şi programe în Cisiordania şi Gaza'', teritoriu palestinian supus unei blocade israeliene.Câteva întreprinderi americane care lucrau în domeniul serviciilor de securitate au părăsit deja teritoriile palestiniene, a afirmat el sub rezerva anonimatului.

Preşedintele american Donald Trump a transferat Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, pe care l-a recunoscut drept capitala Israelului în decembrie 2017. Ca reacţie, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a îngheţat relaţiile Autorităţii cu Administraţia Americană. Donald Trump a tăiat apoi 500 de milioane de dolari din ajutorul SUA pentru palestinieni.

Comentarii