19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternațional"Autografia lui Nicolae Ceauşescu", la Festivalul de Film de la Berlin

„Autografia lui Nicolae Ceauşescu”, la Festivalul de Film de la Berlin

Documentarul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Film „Berlin Babylon 14 – Around the World in 14 Films”, care se desfăşoară între 26 noiembrie şi 4 decembrie, informează Institutul Cultural Român din capitala germană, potrivit Mediafax.

Filmul semnat de Andrei Ujică a avut premiera de gală joi seară, la Sala Palatului din Capitală. Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat Emil Constantinescu, Nae Caranfil, Mircea Dinescu şi Radu Muntean.

Pelicula „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a avut premiera mondială la Festivalul de Film la Cannes şi a fost prezentată, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver şi Londra.

Conceput ca un eseu, fără voice-over sau comentarii din off, din peste 1.000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu.

Începând de vineri, filmul va fi proiectat în Bucureşti la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. În ţară, va fi proiectat la Cinema Studio din Timişoara şi Cinema Victoria din Cluj.

Andrei Ujică, născut în 1951, la Timişoara, este scriitor, regizor de film şi profesor. El trăieşte din 1981 în Germania. A studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi apoi la Heidelberg. În anii ’70, Ujică a colaborat cu Şerban Foarţă la compunerea versurilor pentru formaţia Phoenix. În 1990 îşi începe primul proiect cinematografic, „Videograme dintr-o Revoluţie”, în colaborare cu Harun Farocki. Filmul, a cărui premieră a avut loc în 1992, a devenit un punct de referinţă în ceea ce priveşte relaţiile dintre media şi puterea politică în Europa sfârşitului de eră comunistă.

Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografia la Universitatea Naţională din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM. Filmografia sa mai cuprinde documentarul „Rupt de prezent/ Out of the Present” – povestea cosmonautului rus Sergei Krikalev, aflat pe staţia spaţială MIR pentru zece luni, timp în care se destramă Uniunea Sovietică – şi „Cantitate necunoscută/ Unknown Quantity” (2005) – experiment multimedia pornind de la conversaţii între Paul Virilio, arheolog media şi filosof, şi Svetlana Alexievich, jurnalistă rusă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă