18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInternațional„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, printre cele mai bune filme din 2010

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, printre cele mai bune filme din 2010

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, în regia lui Andrei Ujică, a fost inclus în topul celor mai bune filme lansate în cinematografele lumii în 2010, de către prestigioasa revistă britanică „Sight & Sound”.

Echivalenta britanică a publicaţiei franceze „Cahiers du Cinema“, este o revistă lunară editată de British Film Institute încă din 1934.  Pentru tradiţionalul său clasament de sfârşit de an, publicaţia a reunit voturile a 85 dintre cei mai apreciaţi şi mai influenţi critici de film.

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“ se află pe poziţia a opta în acest clasament, împreună cu „Film Socialisme“ (Jean-Luc Godard), „Nostalgia de la Luz“ (Patricio Guzman), „Poetry“ (Lee Chang-dong) şi „Un prophète“ (Jacques Audiard), astfel încât topul are anul acesta 12 titluri, în loc de obişnuitele 10. Este de remarcat faptul că, pentru prima oară, se regăsesc două filme de non-ficţiune printre primele poziţii „Sight & Sound”, o dovadă  a forţei actuale a genului. 

În capul listei se află „Reţeaua de socializare“ a lui David Fincher. În 2007, filmul românesc „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” al lui Cristian Mungiu, a ocupat aceeaşi primă poziţie.

Învingător în 2009 a fost „Un prophète“, de Jacques Audiard, luat în considerare şi anul acesta de un număr de critici care l-au văzut cu întârziere. Au fost invitaţi să aprticipe la realizarea acestui top un număr de 85 de critici din întreaga lume, cei mai apreciaţi şi influenţi specialişti din domeniu.

Topul a apărut deocamdată pe blogurile britanice şi americane de film, preluat din ediţia tipărită a revistei. Abia pe 7 decembrie, clasamentul final, împreună cu argumentele şi ierarhiile personale ale celor 85 de votanţi vor fi disponibile online.

După Top 10, printre următoarele titluri selecţionate, apare şi „Aurora“ lui Cristi Puiu care se află pe poziţia a 19-a, la egalitate cu alte patru filme: Exit Through the Gift Shop (Banksy), Le Quattro Volte (Michelangelo Frammartino), The Ghost Writer (Roman Polanski) şi Over Your Cities Grass Will Grow (Sophie Fiennes).

SIGHT & SOUND
BEST OF 2010

1. The Social Network – David Fincher
2. Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives – Apichatpong Weerasethakul
3. Another Year -Mike Leigh
4. Carlos – Olivier Assayas
5. The Arbor – Clio Barnard
6. Winter’s Bone – Debra Granik
6. I Am Love – Luca Guadagnino
8. Autobiografia lui Nicolae Ceausescu – Andrei Ujica
8. Film Socialisme – Jean-Luc Godard
8. Nostalgia de la Luz – Patricio Guzmán
8. Poetry – Lee Chang-dong
8. Un prophète – Jacques Audiard

Cele mai citite

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...
Ultima oră
Pe aceeași temă