19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalAustralia primește acordul să construiască submarine nucleare, într-un pact cu SUA și...

Australia primește acordul să construiască submarine nucleare, într-un pact cu SUA și Marea Britanie

Pactul este văzut ca o mișcare împotriva Chinei

Marea Britanie, SUA și Australia au anunțat un pact istoric de securitate în Indo-Pacific, în ceea ce este văzut ca un efort de a contracara China. Aceasta va lăsa Australia să construiască pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară, folosind tehnologia furnizată de SUA.

Pactul va fi cunoscut sub numele de Aukus și va acoperi inteligența artificială, tehnologiile cibernetice și cuantice. Analiștii BBC susțin că estecel mai mare parteneriat de apărare dintre țări din ultimele decenii.

Noul parteneriat vizează „promovarea securității și prosperității” în regiune, a declarat o declarație comună a președintelui SUA Joe Biden, a prim-ministrului britanic Boris Johnson și a omologului său australian Scott Morrison.

Pe de altă parte, pactul a strânit furie din partea Franței. Statul condus de Emmanuel Macron a încheiat un contract de zeci de miliarde de euro cu Australia prin care s-a angajat să livreze submarice convenționale. Oficialii francezi au declarat că pactul dintre SUA, Marea Britanie și Australia este „o decizie regretabilă și contrară literei şi spiritului cooperării care a prevalat între Franţa şi Australia”.

De asemenea, Noua Zeelandă nu privește cu ochi buni submarinele dezvoltate de australieni. Oficialii au anunţat că viitoarele submarine ale vecinului şi aliatului australian nu vor fi binevenite în ţară.

„Poziţia Noii Zeelande cu privire la interzicerea navelor cu propulsie nucleară în apele noastre rămâne neschimbată”, a spus premierul Jacinda Ardern.

Cu toate că niciuna dintre declarații nu a menționat China, analiștii susțin că noua alianţă vizează în primul rând să facă faţă ambiţiilor regionale ale Beijingului. Nu este un secret faptul că Joe Biden continuă politica împotriva Chinei, însă nu dorește o confruntare față în față. Astfel, președintele american a declarat că vrea „să investească în cea mai mare sursă a noastră de forţă și în alianţele noastre”.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...
Ultima oră
Pe aceeași temă