26.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInternaționalAtentatele din 2015 de la Paris: Salah Abdeslam justifică atacurile

Atentatele din 2015 de la Paris: Salah Abdeslam justifică atacurile

Suspectul-cheie al atentatelor soldate cu 130 de morţi la Paris şi Saint-Denis (în nordul capitalei) a început prin a confirma dorinţa sa de a nu avea avocat, apoi a declarat că se lasă în voia lui Allah, potrivit RTL.

“Nu vă atacăm pentru că mâncaţi carne de porc, pentru că beţi vin şi ascultaţi muzică, ci musulmanii sunt cei care se apară de cei care îi atacă”, a declarat Abdeslam.

Apoi, el s-a adresat victimelor: “Lăsaţi furia voastră deoparte şi gândiţi-vă puţin, voi nu faceţi decât să suportaţi erorile liderilor voştri”.

Salah Abdeslam a rămas în jur de o oră în biroul judecătorului, joi, la o săptămână după ce a fost spitalizat pentru o operaţie de apendicită.

Arestat la 18 martie 2016 în comuna bruxelleză Molenbeek după patru luni de urmărire, el a fost pus sub acuzaţie la 27 aprilie 2016, pentru asasinate teroriste.

De atunci, însă, judecătorii s-au confruntat cu refuzul lui de a răspunde la întrebări. Păstrând o totală tăcere până la cel de-al cincilea interogatoriu al său, în noiembrie 2017, Salah Abdeslam a luat în final cuvântul doar o singură dată în faţa lor, la 9 martie, pentru a nega afirmaţiile unui suspect în timpul unei confruntări.

Înainte de a face din tăcere strategia sa judiciară, Salah Abdeslam a făcut o singură dată declaraţii, imediat după arestare, afirmând în faţa anchetatorilor belgieni că ‘a renunţat’ să se arunce în aer în 13 noiembrie şi încercând să-şi minimizeze rolul în cadrul celulei jihadiste.

Cele mai citite

România, printre ţările UE cu cele mai mari creşteri ale producţiei industriale în februarie

Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările...

Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în...

BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori

BAT în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), demarează luna aceasta campania anuală „Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”. Această inițiativă urmărește...
Ultima oră
Pe aceeași temă