16.3 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăInternaționalArmata israeliană admite că a ucis o jurnalistă palestiniană

Armata israeliană admite că a ucis o jurnalistă palestiniană

Armata israeliană admite, pentru prima oară, că un militar al ei ar fi ucis-o pe jurnalista de televiziune Shireen Abu Akleh.

Jurnalista avea dublă cetățenie, palestiniană și a Statelor Unite. Ea lucra pentru postul de televiziune arab Al-Jazeera. Jurnalista a fost împuşcat mortal la data de 11 mai 2022. La momentul când militarii israelieni au deschis focul, Shireen Abu Akleh și alți jurnaliști realizau un reportaj despre o operaţiune militară israeliană în tabăra palestiniană Jenin din Cisiordania. Jurnaliștii din grup purtau veste antiglonț pe care scria “Press” precum și căști de protecție. Glonțul ucigaș a lovit-o pe Abu Akleh pe lângă cască, în ceafă.

Moartea lui Shireen Abu Akleh a produs revoltă în lumea arabă, mai ales printre palestinieni. De asemenea, acest incident a produs controverse și în SUA, în condițiile în care Statele Unite sunt un aliat al Israelului. Chiar secretarul de stat al SUA a fost întrebat cum privește Administrația SUA faptul că un cetățean american a fost ucis. Oficialul american a răspuns că Statele Unite așteaptă finalizarea anchetei de către Israel.

Armata israeliană a realizat ancheta împreună cu americanii

Partea israeliană a anunțat, la data de 5 septembrie 2022, că și-a finalizat ancheta. La investigații au participat experți israelieni și din Statele Unite. Israelul admite că există o mare probabilitate ca jurnalista palestiniană să fi fost lovită accidental de un glonț tras de un militar israelian. Israelul precizează însă că militarul nu a recunoscut-o ca jurnalist ci a considerat că trage într-un palestinian înarmat. Militarii israelieni doreau să lichideze “suspecţi identificaţi ca fiind indivizi palestinieni înarmaţi”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Clienţii Raiffeisen din Rusia nu vor mai putea efectua plăţi în dolari din 10 iunie

Subsidiara din Rusia a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International a anunţat miercuri că plăţile iniţiate în dolari nu vor mai fi disponibile începând...

David Popovici reușește cel mai bun timp al său din 2024

Tânărul înotător român, David Popovici, continuă să impresioneze în circuitul internațional, obținând o victorie notabilă în proba de 200 de metri liber în cadrul...

VIDEO. Ciolacu spune că va discuta cu Boloș despre salariul minim

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că urmează să aibă o discuţie cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, despre creşterea la 300 de lei a sumei...
Ultima oră
Pe aceeași temă