8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalArabia Saudită crește producția de petrol, la solicitarea lui Trump

Arabia Saudită crește producția de petrol, la solicitarea lui Trump

Donald Trump a indicat pe Twitter că discuţiile sale cu saudiţii s-au concentrat pe necesitatea de a creşte producţia de ţiţei pentru a compensa perturbările de producţie aşteptate în Iran şi Venezuela.

„Tocmai am vorbit cu regele Arabiei Saudite King Salman şi i-am explicat că, din cauza turbulenţelor și disfuncţionalităţilor din Iran şi Venezuela, solicit ca Arabia Saudită să crească producţia de petrol, poate cu până la 2 milioane de barili, pentru a compensa diferenţa… Preţurile sunt prea mari! A fost de acord!”, a scris Trump pe Twitter.

Preşedintele american a acuzat Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru recentele creşteri ale preţurilor, despre care a afirmat în trecut că nu vor fi acceptate.

OPEC s-a asociat cu Rusia şi alţi producători majori de petrol pentru restrângerea livrărilor, un efort care a contribuit la readucerea preţurilor petrolului la nivelurile din 2014.

Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în august, a încheiat tranzacţiile de vineri în creştere cu 1%. Pe ansamblul săptămânii, preţul petrolului WTI pe termen de o lună a urcat cu puţin peste 8%, iar în ultima lună cu aproape 11%. În trimestrul al doilea, creşterea a fost de peste 14%, iar în primul semestru cu aproape 23%, potrivit datelor WSJ Market Data Group şi FactSet data.

Creşterea preţului petrolului a fost amplificată de decizia preşedintelui Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul convenit în 2015 şi de a reintroduce sancţiunile împotriv acestei ţări, care ar putea limita producţia. Un alt factor care determină creşterea preţurilor petrolului este reprezentat de turbulenţele politice din Venezuela.

 

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă