Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Arabia Saudită crește producția de petrol, la solicitarea lui Trump

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat sâmbătă că Arabia Saudită a acceptat să crească producţia de petrol cu până la 2 milioane de barili pe zi, la solicitarea sa, transmite MarketWatch.

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 01.07.2018 - 11:00


Donald Trump a indicat pe Twitter că discuţiile sale cu saudiţii s-au concentrat pe necesitatea de a creşte producţia de ţiţei pentru a compensa perturbările de producţie aşteptate în Iran şi Venezuela.

„Tocmai am vorbit cu regele Arabiei Saudite King Salman şi i-am explicat că, din cauza turbulenţelor și disfuncţionalităţilor din Iran şi Venezuela, solicit ca Arabia Saudită să crească producţia de petrol, poate cu până la 2 milioane de barili, pentru a compensa diferenţa... Preţurile sunt prea mari! A fost de acord!”, a scris Trump pe Twitter.

Preşedintele american a acuzat Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru recentele creşteri ale preţurilor, despre care a afirmat în trecut că nu vor fi acceptate.

OPEC s-a asociat cu Rusia şi alţi producători majori de petrol pentru restrângerea livrărilor, un efort care a contribuit la readucerea preţurilor petrolului la nivelurile din 2014.

Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în august, a încheiat tranzacţiile de vineri în creştere cu 1%. Pe ansamblul săptămânii, preţul petrolului WTI pe termen de o lună a urcat cu puţin peste 8%, iar în ultima lună cu aproape 11%. În trimestrul al doilea, creşterea a fost de peste 14%, iar în primul semestru cu aproape 23%, potrivit datelor WSJ Market Data Group şi FactSet data.

Creşterea preţului petrolului a fost amplificată de decizia preşedintelui Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul convenit în 2015 şi de a reintroduce sancţiunile împotriv acestei ţări, care ar putea limita producţia. Un alt factor care determină creşterea preţurilor petrolului este reprezentat de turbulenţele politice din Venezuela.

 

Comentarii

loading...