9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInternaționalArabia Saudită, ajutor umanitar pentru Yemen. 1,5 miliarde de dolari gestionați de...

Arabia Saudită, ajutor umanitar pentru Yemen. 1,5 miliarde de dolari gestionați de ONU

Coaliţia arabă sub comandament saudit a mai anunţat o operaţiune pentru creşterea capacităţii porturilor din Yemen şi un pod aerian între Riad şi provincia Marib, din centrul Yemenului, avioane Hercules C130 urmând să transporte zilnic ajutoare umanitare.

De asemenea, 17 coridoare vor fi instituite din şase puncte de intrare pentru a asigura ‘securitatea deplină’ a transportului de ajutoare ‘către ONG-uri care operează în interiorul Yemenului’.

Finanţarea de 1,5 miliarde de dolari va servi la distribuirea de ajutoare ‘prin intermediul agenţiilor ONU şi al organizaţiilor internaţionale’, a precizat coaliţia.

Aceasta menţionează că, la 17 ianuarie, Arabia Saudită a transferat 2 miliarde de dolari către Banca Centrală din Yemen, care operează de la Aden (sud), unde guvernul susţinut de Riad s-a instalat în 2015 după ce a fost alungat din capitala Sanaa de rebelii houthi sprijiniţi de Iran.

Yemen, ţara cea mai săracă din Orientul Mijlociu, este scena unui violent conflict declanşat în urmă cu aproape trei ani şi care s-a soldat până acum cu peste 9.200 de morţi şi 53.000 de răniţi. ONU vorbeşte despre ‘cea mai gravă criză umanitară din lume’ şi evocă în mod repetat riscurile de foamete la scară mare.

După declanşarea intervenţiei sale militare, în martie 2015, Arabia Saudită a fost criticată în repetate rânduri pentru raiduri aeriene cărora le-au căzut victime mii de civili şi pentru blocada impusă Yemenului, care, potrivit Riadului, ar viza stoparea livrărilor de arme din Iran către rebelii şiiţi.

Cele mai citite

Cine sunt cei cinci lideri PNL care au votat împotriva listelor comune cu PSD pentru Parlamentul European

Discuții aprinse, miercuri, la PNL, motivul fiind participarea la alegerile pentru Parlamentul European pe liste comune PNL-PSD. Dacă PSD a votat în unanimitate această...

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...

Regele Charles este văzut prima dată la muncă după diagnosticul de cancer

Regele Charles a fost fotografiat întâlnindu-se cu prim-ministrul Rishi Sunak. Este pentru prima dată când este văzut la muncă, după diagnosticul de cancer, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă