10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalAnul 2023 a fost cel mai sângeros din ultimul deceniu pentru migranţi...

Anul 2023 a fost cel mai sângeros din ultimul deceniu pentru migranţi (ONU)

Cel puţin 8.565 de persoane au murit pe drumurile migraţiei la nivel mondial în 2023, ceea ce face ca anul trecut să fie cel mai sângeros din ultimul deceniu, a anunţat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), informează miercuri AFP.

“Numărul de (migranţi) morţi în 2023 reprezintă o creştere tragică de 20% în raport cu cel din 2022, ceea ce subliniază necesitatea de a acţiona pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat această agenţie a ONU într-un comunicat.

Numărul total de migranţi morţi anul trecut a depăşit precedentul record înregistrat în 2016, când 8.084 de migranţi au decedat.

Potrivit OIM, căile sigure şi legale ale migraţiei rămân puţin numeroase, ceea ce determină sute de mii de persoane în fiecare an să îşi încerce şansa în condiţii periculoase.

Traversarea Mediteranei rămâne ruta cea mai sângeroasă pentru migranţi, cu cel puţin 3.129 de decese şi dispariţii înregistrate anul trecut.

Puţin peste jumătate dintre decesele de anul trecut au fost cauzate de înec, 9% de accidente de maşină şi 7% de acte de violenţă.

Proiectul Missing Migrants al OIM, creat în 2014, este o bază de date cu acces liber care înregistrează decesele şi dispariţiile de migranţi.

De la punerea ei în aplicare, peste 63.000 de cazuri au fost înregistrate la nivel mondial, însă numărul real este mult mai mare.

Migranţii fiind tentaţi să folosească rute uneori foarte izolate pentru a scăpa de autorităţi, strângerea de date fiabile este cu atât mai dificilă.

“În timp ce marcăm 10 ani de la înfiinţarea proiectului Missing Migrants, ne amintim în primul rând de toate aceste vieţi pierdute”, a declarat directorul general adjunct al OIM, Ugochi Daniels, citat în comunicat.

“Fiecare dintre ele este o teribilă tragedie umană care se repercutează asupra familiilor şi comunităţilor vreme de ani de zile”, a subliniat el.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă