Mike Lynch, antreprenorul britanic de tehnologie, își va începe săptămâna aceasta lupta împotriva extrădării în SUA, în cel mai mare test de până acum dacă instanțele britanice sunt dispuse să blocheze transferul de directori de afaceri pentru a face față justiției americane, scrie Financial Times.
Lynch, în vârstă de 55 de ani, a fost inculpat pentru 14 acuzații de conspirație și fraudă legate de vânzarea în valoare de 11,6 miliarde de dolari a fostei sale companii, Autonomy, către Hewlett-Packard în 2011.
La un an după achiziție, HP a notat valoarea Autonomy cu 8,8 miliarde de dolari și a atribuit 5 miliarde de dolari din aceasta „neregulilor contabile, eșecurilor de divulgare și denaturărilor directe”.
Fostul director financiar al Autonomy, Sushovan Hussain, un cetățean britanic în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat în 2019 în SUA pentru 16 acuzații de fraudă bancară și a valorilor mobiliare legate de tranzacție și condamnat la 60 de luni de închisoare și o amendă de 4 milioane de dolari.
Procurorii americani vor acum ca Lynch să fie judecat la San Francisco. Antreprenorul, care este în control judiciar după ce a depus o garanție de 10 milioane de lire sterline la instanțele din Regatul Unit, neagă orice acțiune greșită.
Marți, când începe audierea de extrădare la Westminster Magistrates Court, se așteaptă ca echipa lui Lynch să susțină că Marea Britanie, mai degrabă decât SUA, ar fi o locație mai potrivită pentru orice acuzare.
În 2013, după îngrijorări îndelungate cu privire la caracterul dezordonat al tratatului de extrădare al Marii Britanii cu SUA, parlamentul britanic a acordat judecătorilor noi competențe cunoscute sub numele de „forum bar”, care le permite să oprească extrădările în interesul justiției, dacă o mare parte din presupusa activitate infracțională a avut loc în Marea Britanie.
În 2006, procurorii americani au provocat o furtună în Marea Britanie atunci când au extrădat trei foști bancheri NatWest pentru a se confrunta cu acuzații penale legate de compania de energie prăbușită – Enron, chiar dacă Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie a refuzat să investigheze cazul.
Autonomy a fost fondată în Marea Britanie cu sediul la Cambridge și listată la bursa din Londra. În 2015, OFS a renunțat la investigația cazului, spunând că a cedat controlul unor părți ale anchetei SUA.
Judecătorul de district Michael Snow, care audiază cazul săptămâna aceasta, nu trebuie să decidă vinovăția sau inocența lui Lynch pentru acuzații, ci doar dacă cazul îndeplinește criteriile legale pentru extrădare. Decizia sa este, de asemenea, supusă unui recurs.
Edward Grange, partener la firma de avocatură Corker Binning, a declarat că, dacă Lynch va avea succes, aceasta va arăta că instanțele britanice sunt „suficient de robuste pentru a rezista continuării supra-acoperirii jurisdicției SUA”. Apărarea nu a fost văzută ca fiind una puternică până în 2018, când o instanță a oprit extrădarea hackerului Lauri Love, deoarece o mare parte din presupusa sa activitate a avut loc în Marea Britanie.
Grange a adăugat că acest caz i-a preocupat pe mulți directori britanici, care se tem de „consecințele acordurilor comerciale” care i-ar putea „transporta în fața instanțelor americane mulți ani mai târziu”.
Cu toate acestea, el a menționat că, dacă Lynch ar evita extrădarea, SUA ar putea crește presiunea asupra procurorilor britanici pentru a investiga cazuri mai complexe. „Ar putea determina DoJ (Departamentul de Justiție al SUA) să spună că, dacă instanțele nu vor extrada suspecții, atunci agențiile naționale de aplicare a legii vor trebui să-și intensifice acțiunile”, a spus el.
Statutul lui Lynch ca unul dintre cei mai înalți directori tehnologici din Marea Britanie exercită presiuni asupra guvernului pentru a interveni. Luna trecută, cinci foști miniștri de cabinet au scris ziarului The Times avertizând că guvernul „a cedat suveranitatea” pentru extrădările către SUA.
Cu toate acestea, prim-ministrul Boris Johnson a refuzat până acum să se implice, în ciuda faptului că anul trecut a sugerat că tratatul de extrădare Marea Britanie-SUA a fost „dezechilibrat”.
Ședința de extrădare se va amâna vineri pentru a afla concluzia unui dosar civil separat la Înalta Curte, unde Hewlett Packard Enterprise (HPE) l-a dat în judecată pe Lynch pentru fraudă în legătură cu vânzarea. Lynch a negat din nou orice acțiune greșită.
Între timp, una dintre cele mai mari investiții ale Lynch, compania de securitate cibernetică Darktrace, are în vedere o posibilă ofertă publică inițială în acest an. Documentele judecătorești din SUA arată că directorul de strategie al Darktrace, Nicole Eagan, și Vanessa Colomar, partener la firma de investiții Lynch Invoke Capital, au acordat audieri voluntare FBI în legătură cu dosarul penal al SUA împotriva Lynch.
Lynch nu a apelat la executivul lui Eagen sau Darktrace, Andrew Kanter, care era consilierul general al Autonomy, să depună mărturie pentru el în cazul său de la Înalta Curte, unde a acuzat HPE de „regretul cumpărătorului” cu privire la decizia sa de a cumpăra Autonomy.