25.3 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăInternaționalAnticipate Franța: Partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN) are 34% din...

Anticipate Franța: Partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN) are 34% din intenţiile de vot

Partidul de extremă dreapta francez Adunarea Naţională (RN) primeşte 34% din intenţiile de vot pentru alegerile legislative anticipate, cu peste 15 puncte mai mult decât în urmă cu doi ani, potrivit unui sondaj publicat luni, la o zi după anunţul neaşteptat al dizolvării Adunării Naţionale (parlamentul francez), scrie AFP, peluat de agerpres.ro.

În acest studiu Harris Interactive – Toluna pentru media franceze Challenges, M6 şi RTL, stânga unită primeşte 22% din intenţiile de vot (25,7% din voturi strânse în 2022), tabăra macronistă 19% (faţă de 25,8%) şi marele partid de dreapta Republicanii (Les Républicains, LR) 9% (comparativ cu 11,3%).

Potrivit institutului de sondare, RN ar obţine doar o majoritate relativă, cu 235 până 265 de locuri, faţă de 89 în prezent în Adunarea Naţională.

Majoritatea prezidenţială ar avea doar 125 până la 155 de deputaţi (faţă de 249 în prezent), alianţa de stânga NUPES 115 până la 145 de locuri (în prezent 153), iar Republicanii 40 până la 55 de locuri (în prezent 74).

RN-ul lui Marine Le Pen a strâns 32% din voturi la alegerile europene de duminică, aproape dublul scorului partidului prezidenţial, ceea ce l-a determinat pe preşedintele francez Emmanuel Macron să dizolve Adunarea Naţională şi să anunţe alegeri legislative care vor avea loc pe 30 iunie şi 7 iulie, cu riscul de a aduce extrema dreaptă la putere în Franţa pentru prima dată prin vot.

Extrema dreaptă a câștigat alegerile europarlamentare în Franța. Președintele Macron a dizolvat Adunarea Națională

Extrema dreaptă a câștigat alegerile europarlamentare în Franța, la alegerile europene din 9 iunie 2024, iar drept urmare președintele Macron a anunțat că dizolvă Adunarea Națională și că vor fi organizate noi alegeri legislative.

Alegerile legislative se vor desfășura în Franța în două tururi, la 30 iunie și la 7 iulie 2024.

“Voi semna în câteva momente decretul de convocare a alegerilor legislative care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur şi la 7 iulie pentru al doilea”, a anunțat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Partidul RN, fondat de Marine Le Pen sub denumirea Frontul Național, de extremă dreapta, a obţinut în Franța între 31,5 la sută şi 32,4 la sută din voturi, ceea ce îi atribuie 31 de mandate de europarlamentar. Este un număr aproape dublu față de cel al partidului șefului statului, Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi, ceea ce echivalează cu 14 europarlamentari.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Peste 1000 de victime la cel mai mare pelerinaj musulman, Hajj, în Arabia Saudită

Bilanţul morţilor în timpul celui mai mare pelerinaj musulman, Hajj, care s-a desfăşurat în Arabia Saudită într-o căldură sufocantă, a depăşit pragul de 1.000...

Ce modificări se pregătesc pentru aplicația WhatsApp

WhatsApp ar putea suferi modificări în viitorul apropiat. Oficialii au în plan să urmeze exemplul Instagram. Așa cum există la Instagram, WhasApp ar putea introduce...

România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT

Rromânia va dona Ucrainei un sistem de apărare PATRIOT, a decis Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în ședința de astăzi. “Având în vedere...
Ultima oră
Pe aceeași temă