23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAngela Merkel: Nord Stream 2 nu va face Germania dependentă de gazul...

Angela Merkel: Nord Stream 2 nu va face Germania dependentă de gazul rusesc

“Devenim dependenţi de Rusia din cauza acestei a doua conducte de gaz? Eu zic că nu, dacă ne diversificăm în acelaşi timp” sursele de aprovizionare, a declarat Merkel la Bratislava, unde s-a întâlnit cu liderii ţărilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria).

Potrivit unor surse diplomatice ale Reuters, Germania face presiuni asupra altor state europene pentru a bloca o propunere a Uniunii Europene de reglementare a Nord Stream 2, înaintea unei reuniuni importante programate vineri pe această temă; principala problemă ar fi să convingă Franţa.

În prezent, Rusia livrează gaze naturale Germaniei printr-o mai multe conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, compania rusă Gazprom şi firmele europene E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, care presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Capacitatea de transport a gazelor ruseşti pe ruta alternativă la cea prin Ucraina ar urma să se dubleze, ajungând la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Preşedintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori proiectul, iar în ianuarie anul acesta, administraţia de la Washington a trimis o scrisoare companiilor germane implicate, ameninţând cu sancţiuni. Ambasada americană de la Berlin a confirmat atunci, pentru AFP, o dezvăluire a cotidianului Bild legată de presiunile Statelor Unite împotriva facilitării exportului de gaze din Rusia.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă