16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalAngela Gheorghiu critică organizatorii Festivalului ”George Enescu”: Nu am primit niciodată nicio...

Angela Gheorghiu critică organizatorii Festivalului ”George Enescu”: Nu am primit niciodată nicio invitaţie oficială

Soprana Angela Gheorghiu a precizat că nu a fost invitată oficial niciodată să participe la  Festivalul “George Enescu”, în condițiile în care directorul Artexim a spus că artista a refuzat în trei rânduri invitația la eveniment, potrivit Mediafax.

Mihai Constantinescu, directorul Artexim, o instituţie publică a Ministerului Culturii prin care este organizat Festivalul Internaţional “George Enescu”, a declarat că Angela Gheorghiu a fost invitată de trei ori la evenimentul muzical, însă nu a acceptat niciodată.

Citește și: FOTO: S-a dat startul la Festivalul George Enescu. Klaus Iohannis și soția lui, printre invitații de la deschidere

“Doamna Angela Gheorghiu a fost invitată de trei ori. Decizia dânsei a fost de a nu veni. Acum, dragoste cu sila nu se face. Dacă dânsa, la un moment dat, o să considere că poate să vină în condiţiile pe care le pune festivalul, cu mare plăcere va fi invitată. Nu cred că festivalul trebuie să stea într-un artist”, a declarat Mihai Constantinescu. 

Angela Gheorghiu a ținut să îl contrazică pe Constatinescu si a subliniat că nu a primit niciodată o propunere clară din partea organizatorilor evenimentului muzical. 

“În ultimii ani, a devenit un obicei regretabil ca numele meu să fie menţionat în preajma Festivalului Enescu în declaraţii inexacte şi vădit înşelătoare faţă de publicul din România. Recent, s-a menţionat că aş fi fost invitată în mai multe rânduri să particip la festival, dar de fiecare dată am refuzat. Ţin să precizez că nu am primit niciodată nici o invitaţie oficială, nici o propunere clară care să precizeze termenii în care participarea mea ar fi putut avea loc şi, cu atât mai puţin, vreun contract ferm. Particip la festivaluri internaţionale peste tot în lume. Numai în această vară am fost contractată – şi nu «invitată» – la Festivalul de la Verbier şi la prestigiosul Festival de la Salzburg şi peste tot organizatorii au dat dovadă de profesionalism şi rigoare, parcurgând aceleaşi etape fireşti în relaţia cu orice artist internaţional”.

De asemenea, Angela Gheorghiu spune că este “descumpănitor” faptul că la Festivalul Enescu nu se respectă aceleaşi reguli ca la alte manifestări muzicale din alte ţări.

“Este, de aceea, cu atât mai descumpănitor pentru mine că pentru un festival organizat în ţara mea, pe care o promovez şi o susţin oriunde mă duc, nu se respectă aceleaşi reguli. În schimb, după un fir logic care îmi scapă, vina organizatorilor este aruncată, metodic, asupra mea. Îmi doresc ca aceste declaraţii care ocolesc cu premeditare realitatea să înceteze, iar organizatorii Festivalului Enescu să promoveze toţi artiştii români cu aceeaşi intensitate şi generozitate pe care o manifestă în relaţie cu cei de pe alte meleaguri”, a mai spus Angela Gheorghiu.

Citește și: Angela Gheorghiu: „Telespectatorii lui Capatos trebuie duși la dezintoxicare“

Angela Gheorghiu, un star al operei internaţionale, s-a născut la Adjud. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în “La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata “La Traviata”, în 1994, când BBC a difuzat această operă. “S-a născut o stea”, remarca presa, în acea perioadă.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg şi multe altele.

Pentru cariera sa, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordate de Guvernul francez. În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul “Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia “Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români participă la ediţia din 2015 a Festivalului “George Enescu” – cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România şi cel mai puternic promotor al creaţiei şi valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu -, care a început duminică şi se desfăşoară până pe 20 septembrie.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...
Ultima oră
Pe aceeași temă