25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalAngajații Google nu mai vor să coopereze cu Pentagonul în domeniul inteligenţei...

Angajații Google nu mai vor să coopereze cu Pentagonul în domeniul inteligenţei artificiale

Departamentul american al Apărării are un contract care îi oferă acces la serviciul Google privind inteligenţa artificială. Detaliile contractului au fost dezvăluite luna trecută, astfel că acum circulă o petiţie în rândul angajaţilor Google prin care se propune anularea acordului şi asumarea angajamentului de a nu fi produsă „tehnologie militară” în viitor, transmite Mediafax, citând publicația internațională.

„Istoria unică a Google, sloganul său – «Nu fi rău» – şi impactul asupra vieţilor a miliarde de utilizatori fac această companie distinctă”, se arată în petiţia dezvăluită iniţial de cotidianul The New York Times. Petiţia avertizează că acordul de coooperare cu armata SUA „ar afecta iremediabil brandul Google şi capacitatea companiei în competiţia atragerii talentelor”.

Colaborarea companiei Google cu Pentagonul se desfăşoară în cadrul Proiectului Maven. Departamentul american al Apărării a obţinut astfel acces la tehnologiile comerciale de recunoaştere a obiectelor, pe care un oficial militar le-a numit „pur şi simplu uimitoare”. Obiectivul contractului este „amplificarea abilităţilor sistemelor militare de a detecta obiecte”, a explicat oficialul citat.

Însă compania Google a explicat că acordul de colaborare cu Pentagonul este „configurat în mod specific pentru a avea obiective nonofensive”, „proiectul având rolul de a salva vieţi şi de a feri oamenii să desfăşoare activităţi incomode”.

Diane Greene, directorul platformei Google Cloud, le-a oferit asigurări angajaţilor că tehnologia inteligenţei artificiale nu va fi folosită pentru „dirijarea dronelor militare” şi nici pentru „utilizarea de armament”. Însă iniţiatorii petiţiei se tem că, prin cedarea tehnologiei inteligenţei artificiale armatei americane, serviciile „ar putea fi folosite uşor la astfel de sarcini”.

 

Criticii din cadrul Google atrag atenţia că implicarea în aplicaţii de timp militar ori pentru colectarea de informaţii riscă să afecteze imaginea companiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă