21.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalAmericanul Paul Whelan, arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj, rămâne în...

Americanul Paul Whelan, arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj, rămâne în detenţie

”Apelul apărării (în vederea eliberării) este respins”, a declarat judecătorul tribunalului de la Lefortovo Dmitri Proniakin, în prezenţa fostului puţcaş marin, în vârstă de 48 deani, care a apărut pentru prima oară în public de când a fost arestat.

Purtând opantaloni negri şi o cămaşă albastră, Paul Whelan a ascultat această hotărâre cu ajutorul unui traducător. El era închis într-o cuşcăde sticlă, aşa cum se obişnuieşte în Rusia la procese cu suspecţi ţinuţi în detenţie.

Avocatul său, Vladimir Jerenbekov a declarat că cererea sa are şanse mici.

”În Rusia, regula este ca oamenii să fie lăsaţi în închisoare”, a declarat el în faţa tribunalului.

Paul Whelan a fost arestat la 28 decembrie într-un context tensionat de cazuri de acest tip între Rusia şi Occident.

Serviciile ruse de securitate FSB afirmă că l-au reţinut ”în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce eacesta neagă. El riscă până la 20 de ani de închisoare.

Unii observatori apreciază că arestarea sa are legătură cu arestarea Mariei Butina, în iulie, la Washington, şi că Paul Whelan ar putea servi drept monedă de schimb.

Rusa Maria Butina a pledat vinovată de spionaj în favoarea Moscovei.

Potrivit lui Jerebenkov, procesul lui Paul Whelan probabil că va avea loc abia peste şase luni, iar niciun schimb nu va putea fi organizat înainte de finalul acestuia.

”L-am văzut săptămâna trecută (…), se simte bine. Are simţul demnităţii”, a declarat avocatul.

O purtătoare de cuvânt a Ambasadei Statelor Unite la Moscova a declarat pentru presa rusă că acest caz este ”urmărit îndeaproape” de către autorităţile americane. ”Noi continuăm să amintim Rusiei să urmeze dreptul internaţional şi să ţină un proces rapid, just şi transparent”, a adăugat Andrea Kalan.

Ambasadorul american la Moscova Jon Huntsman l-a vizitat pe Paul Whelan la Închisoarea Lefortovo, în capitala rusă.

Paul Whelan – care are cetăţenie americană, britanică şi irlandeză – vizita capitala rusă cu ocazia căsătoriei unui prieten, potrivit familiei sale.

Născut în Canada, el este directorul însărcinat cu securitatea internaţională în cadrul grupului BorgWarner, un producător american de piese de schimb în sectorul auto.

Mai mulţi experţi au pus la îndoială faptul că el poate fi spion. Potrivit ziarului The New York Times (NYT), el a fost trimis în faţa unei Curţi Marţiale în 2008, cu privire la furt şi escrocherie, infracţiuni care împiedică sau cel puţin complică o recrutare în cadrul serviciilor de informaţii.

Cele mai citite

O tânără în scaun cu rotile, dată dispărută în Giurgiu

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Giurgiu, Poliția Municipiului Giurgiu a fost alertată de o dispariție, cu o seară în urmă,...

Sondajele online au devenit un instrument prin care politicienii influențează opinia publică, avertizează rectorul SNSPA

Sondajele online au devenit un instrument prin care comunicatorii și politicienii vor să influențeze opinia publică, avertizează profesorul universitar Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...

A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) pot solicita, în cursul anului 2024, până cel târziu 30 septembrie, contractarea de împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei...
Ultima oră
Pe aceeași temă