4.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalAmerica Centrală, afectată de fenomene meteo extreme. Vânturi puternice, precipitații și valuri...

America Centrală, afectată de fenomene meteo extreme. Vânturi puternice, precipitații și valuri mari

Comisia permanentă de gestionare a dezastrelor din Honduras (Copeco) a emis cod de alertă pentru şase din cele 18 departamente ale ţării, printre care cele de coastă Cortés, Atlántida, Colón, Islas de la Bahía, dar şi pentru Yoro (nord) şi Santa Bárbara (vest).

Masa de aer rece va afecta Hondurasul timp de trei zile şi va aduce rafale de vânt de până la 70 km/h, mai ales în regiunile meridionale, şi precipitaţii între 100 şi 150 de milimetri.

În Guatemala, vremea rea şi-a făcut deja simţită prezenţa, iar precipitaţiile au afectat până în prezent 13.200 de persoane, ale căror case au suferit pagube din cauza inundaţiilor sau alunecărilor de teren.

Ploile provocate de acest front de frig provenit din SUA a fost deosebit de sever în provinciile guatemaleze Izabal, Baja Verapaz şi Quiché, potrivit Comisiei naţionale de prevenire a dezastrelor (Conred).

Sezonul de iarnă, cel mai sever din ultimii 25 de ani, potrivit autorităţilor ţării, a provocat moartea a 31 de persoane şi 420.000 de sinistraţi.

În El Salvador, Ministerul Mediului şi Resurselor Naturale (MARN) a informat că vânturi de peste 50 km/h vor pătrunde pe teritoriul ţării în cursul nopţii de luni, aduse de “un nou front de aer rece care se deplasează prin Florida dinspre SUA, o masă de aer situată deasupra Texasului”.

Autorităţile din El Salvador au recomandat populaţiei să-i protejeze pe bătrâni şi copii, iar pescarii să fie atenţi la condiţiile de navigaţie.

În Nicaragua şi Panamá masa de aer rece va resimţită în mai mică măsură, dar autorităţile ambelor ţări au recomandat ambarcaţiunilor mici să nu iasă în larg, ca urmare a avertizării de valuri de până la 2-3 metri înălţime.

Cele mai citite

Sună alarmele în România. Este doar un exercițiu

Instalațiile de alarmă sonoră vor fi puse în funcțiune, timp de o oră, pe întregul teritoriu al României, în ziua de miercuri, 28 februarie...

Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Se face că printr-o ironie a sorții, fostul guvernator al unei republici vasale Marelui Imperiu, poreclit de comați: Magnus Mutus și de tarabostes: Il...

Ministerul de Interne vrea să angajeze 5000 de oameni prin încadrare directă, adică direct din viața civilă

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a înaintat Guvernului un Memorandum prin care solicită angajarea a 5200 de oameni în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Memorandumul...
Ultima oră
Pe aceeași temă