5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInternaționalAlegeri în Găgăuzia, zonă autonomă a Republicii Moldova. Lupta se duce între...

Alegeri în Găgăuzia, zonă autonomă a Republicii Moldova. Lupta se duce între doi candidați pro-ruși

Data de 30 aprilie a fost zi de alegeri în Găgăuzia, cu scopul desemnării guvernatorului acestei regiuni autonome a Republicii Moldova.

Pentru funcția de guvernator (bașcan), niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor exprimate. Primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi se vor înfrunta în turul al doilea al alegerilor, programat peste două săptămâni. Acești doi candidați sunt Grigore Uzun (Partidul Socialiștilor) și Eugenia Huțul (Partidul Șor). Ei au obținut 26.43, respectiv 26.41 din voturile exprimate.

Candidatul pe care Rusia îl susținea oficial, Victor Petrov, s-a clasat pe locul al treilea, cu circa 16 la sută din voturi. Drept urmare, Petrov a ieșit din cursa pentru funcția de bașcan.

Totuși, atât Partidul Socialiștilor cât și Partidul Șor au relații bune cu Rusia. Drept urmare, oricine va câștiga alegerile, Găgăuzia rămâne o regiune în care Rusia va continua să-și exercite influența. Partidul Socialiștilor și Partidul Șor sunt partide parlamentare și fac parte din Opoziție.

Partidul Șor este cel care a organizat protestele de stradă din ultimele luni de la Chișinău, îndreptate contra conducerii pro – europene a Republicii Moldova. Președintele Partidului Șor, Ilan Șor, a fugit din Republica Moldova. La rândul ei, deputata Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, a fost reținută, la data de 1 mai 2023, pe aeroportul din Chișinău, în timp ce se pregătea să plece și ea din Republica Moldova. Chiar Marina Tauber ar fi fost implicată în organizarea protestelor de la Chișinău.

În privința lui Grigore Uzun (Partidul Socialiștilor), el este susținut personal de Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova. Dodon a fost la 26 aprilie, împreună cu patru deputați socialiști, în orașul Comrat, reședința Găgăuziei, la un miting în favoarea lui Uzun. Dodon a promis că îl va aduce pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Găgăuzia, dacă Uzun câștigă postul de bașcan.

Rezultatul actualelor alegeri în Găgăuzia poate crea o problemă pentru guvernul pro-occidental al Republicii Moldova

Actuala deținătoare a funcției este Irina Vlah. Ea nu mai poate candida întrucât a avut deja două mandate în funcția de bașcan. În ultimele luni, Irina Vlah părea să susțină orientarea pro-europeană a Găgăuziei.

Dacă Găgăuzia devine un satelit al Rusiei, situația devine foarte gravă și pentru Republica Moldova, și pentru Ucraina, și pentru România. Găgăuzia este în sudul Republicii Moldova, foarte aproape de Ucraina. Cel mai sudic oraș din Găgăuzia este Vulcănești. Între Vulcănești și București sunt doar 350 de kilometri.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primăriile din țară, sprijinite cu un miliard de lei pentru finalizarea unor proiecte europene

Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până la un miliard de lei de la Trezoreria Statului Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până...

Amenzi record în industria alimentară: ANSVSA a aplicat sancțiuni de 1,6 milioane de lei

Controalele au fost desfășurate în luna octombrie, la nivel național și s-au soldat cu peste 300 de sancțiuni contravenționale și avertismente Inspectorii Autorității Naționale Sanitare...

ISU Dâmbovița: Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ

Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ, informează, miercuri seara, Inspectoratul pentru Situaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă