Data de 30 aprilie a fost zi de alegeri în Găgăuzia, cu scopul desemnării guvernatorului acestei regiuni autonome a Republicii Moldova.
Pentru funcția de guvernator (bașcan), niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor exprimate. Primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi se vor înfrunta în turul al doilea al alegerilor, programat peste două săptămâni. Acești doi candidați sunt Grigore Uzun (Partidul Socialiștilor) și Eugenia Huțul (Partidul Șor). Ei au obținut 26.43, respectiv 26.41 din voturile exprimate.
Candidatul pe care Rusia îl susținea oficial, Victor Petrov, s-a clasat pe locul al treilea, cu circa 16 la sută din voturi. Drept urmare, Petrov a ieșit din cursa pentru funcția de bașcan.
Totuși, atât Partidul Socialiștilor cât și Partidul Șor au relații bune cu Rusia. Drept urmare, oricine va câștiga alegerile, Găgăuzia rămâne o regiune în care Rusia va continua să-și exercite influența. Partidul Socialiștilor și Partidul Șor sunt partide parlamentare și fac parte din Opoziție.
Partidul Șor este cel care a organizat protestele de stradă din ultimele luni de la Chișinău, îndreptate contra conducerii pro – europene a Republicii Moldova. Președintele Partidului Șor, Ilan Șor, a fugit din Republica Moldova. La rândul ei, deputata Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, a fost reținută, la data de 1 mai 2023, pe aeroportul din Chișinău, în timp ce se pregătea să plece și ea din Republica Moldova. Chiar Marina Tauber ar fi fost implicată în organizarea protestelor de la Chișinău.
În privința lui Grigore Uzun (Partidul Socialiștilor), el este susținut personal de Igor Dodon, fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova. Dodon a fost la 26 aprilie, împreună cu patru deputați socialiști, în orașul Comrat, reședința Găgăuziei, la un miting în favoarea lui Uzun. Dodon a promis că îl va aduce pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Găgăuzia, dacă Uzun câștigă postul de bașcan.
Rezultatul actualelor alegeri în Găgăuzia poate crea o problemă pentru guvernul pro-occidental al Republicii Moldova
Actuala deținătoare a funcției este Irina Vlah. Ea nu mai poate candida întrucât a avut deja două mandate în funcția de bașcan. În ultimele luni, Irina Vlah părea să susțină orientarea pro-europeană a Găgăuziei.
Dacă Găgăuzia devine un satelit al Rusiei, situația devine foarte gravă și pentru Republica Moldova, și pentru Ucraina, și pentru România. Găgăuzia este în sudul Republicii Moldova, foarte aproape de Ucraina. Cel mai sudic oraș din Găgăuzia este Vulcănești. Între Vulcănești și București sunt doar 350 de kilometri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!