4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăInternaționalAlbania rupe legăturile diplomatice cu Iranul din cauza unui atac cibernetic de...

Albania rupe legăturile diplomatice cu Iranul din cauza unui atac cibernetic de proporții

Albania a întrerupt legăturile diplomatice cu Iranul după ce a acuzat țara că se află în spatele unui atac cibernetic major asupra site-urilor guvernamentale.

Personalul ambasadei iraniene din Tirana, inclusiv personalul diplomatic și de securitate, a primit ordin să părăsească țara în termen de 24 de ore, scrie Euronews.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a confirmat miercuri că ambasadei i-a fost trimisă o “notificare oficială imediată”.

Această decizie vine la două luni după ce, în iulie, un atac cibernetic a închis temporar numeroase servicii digitale și site-uri web ale guvernului albanez.

O anchetă a constatat că incidentul a fost un act de “agresiune de stat” și nu a fost comis de persoane sau grupuri independente.

“Ancheta amănunțită a adus dovezi incontestabile că atacul cibernetic împotriva țării noastre a fost orchestrat și sponsorizat de Republica Islamică Iran, care a implicat patru grupuri în atac”, a declarat Rama într-o declarație video.

“Atacul cibernetic puternic asupra infrastructurii digitale a guvernului albanez a avut ca scop distrugerea acesteia”, a adăugat el.

Atacul “amplu și complex” a început ca un atac de tip ransomware, hackerii încercând să lovească sistemele critice și să le facă nefuncționale.

Un grup care se autointitulează “HomeLand Justice” a revendicat inițial atacul. Site-urile web ale guvernului albanez au fost restabilite la scurt timp după incident.

Tirana a declarat că lucrează împreună cu Microsoft și FBI pentru a investiga atacul cibernetic.

Miercuri, Consiliul Național de Securitate al SUA a promis sprijin pentru aliatul NATO și a cerut ca Iranul să fie “tras la răspundere pentru acest incident cibernetic fără precedent”.

“Vom lua măsuri suplimentare pentru a trage la răspundere Iranul pentru acțiunile care amenință securitatea unui aliat al SUA și creează un precedent îngrijorător pentru spațiul cibernetic”, a declarat un purtător de cuvânt într-un comunicat.

Din 2013, Albania găzduiește membri ai Organizației Mojahedinului Poporului din Iran (PMOI sau MEK), o mișcare în exil care se opune cu înverșunare regimului iranian.

Cele două țări s-au mai confruntat în 2018 și 2020, când Albania a expulzat patru diplomați iranieni pentru că ar fi “amenințat securitatea națională”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...

Stenograme incendiare. PNL pune în cârca PSD legiferarea traseismului

Ședință incendiară, duminică, la PNL. Dacă în ceea ce privește data la care vor avea loc alegerile prezidențiale, liberalii au fost de acord...
Ultima oră
Pe aceeași temă