0.6 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInternaționalAFRICA DE SUD Condamnarea unui fost președinte

AFRICA DE SUD Condamnarea unui fost președinte

Curtea superioară din Africa de Sud a declarat că fostul președinte Jacob Zuma ar trebui închis pentru că a sfidat ordinul de a participa la o anchetă privind acuzațiile de corupție din timpul președinției sale.
 
„Singura sancțiune adecvată este un ordin direct de condamnare la închisoare”, care va dura 15 luni, a declarat curtea constituțională într-o hotărâre marți.
 
Este pentru prima dată când un fost președinte al Africii de Sud este condamnat la închisoare de la sfârșitul apartheidului. Cazul a fost un test major pentru justiție și anchetă. Zuma „a căutat să ignore, să submineze și să distrugă în multe privințe statul de drept”, a spus instanța.
 
Zuma trebuie să se predea poliției în termen de cinci zile. Dacă nu reușește să facă acest lucru, poliția trebuie să „ia toate măsurile necesare” în termen de trei zile pentru a se asigura că intră în închisoare, a spus instanța.
 
Curtea a spus că Zuma disprețuiește instanța și răspunde la „o serie de atacuri directe și eforturi calculate și insidioase de către [Zuma] pentru a-și contesta legitimitatea”. Acesta a adăugat: „Puterea sistemului judiciar este testată. . . niciodată înainte procesul judiciar nu a fost atât de amenințat ”.
 
Fostul președinte a ignorat ordinul de a se prezenta în fața comisiei de anchetă privind corupția, iar Raymond Zondo, judecătorul adjunct al Africii de Sud și șeful anchetei, a încercat să-l închidă pentru sfidarea sa.
 
Ancheta de lungă durată investighează afirmațiile că Zuma a ajutat familia Gupta, o familie de afaceri bine-cunoscută, să securizeze contractele de stat și să stabilească politica, în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de scandalul „capturării statului”. Familia Gupta și Zuma neagă săvârșirea greșelilor.
 
Zuma a fost forțat să demisioneze în 2018 din cauza scandalurilor de corupție, iar ancheta a devenit unul dintre cele mai puternice simboluri ale ”curățării” sub conducerea succesorului Zuma, Cyril Ramaphosa. „Comportamentul său piere în fața obligației pe care o avea ca președinte” de a respecta statul de drept, a spus curtea constituțională.
 
Zuma a pornit ancheta cu câteva săptămâni înainte de a pierde puterea după un ordin al protectorului public din Africa de Sud sau al ombudsmanului guvernului. De atunci, zeci de martori l-au implicat pe fostul președinte în corupție sistemică, inclusiv în manipularea numirilor și contractelor ministeriale pentru a favoriza imperiul de afaceri al familiei de origine indiană, Gupta.
 
Zuma a avut o scurtă apariție în fața anchetei din 2019 pentru a nega implicarea în corupție și pentru a pretinde că acuzatorii săi fac parte dintr-o „încercare de a mă scoate de pe scenă”, sponsorizată de vest.
 
Însă la următoarea sa apariție, el a refuzat să răspundă la întrebări și nu s-a mai întors ca martor.
 
Fostul președinte a refuzat, de asemenea, să se angajeze cu curtea constituțională, refuzând să răspundă atunci când judecătorii l-au întrebat ce sentință ar fi cea mai potrivită pentru el dacă ar constata că trebuie să fie închis.
 
„Nu sfidăm legea noastră, ci câțiva judecători fără lege care și-au părăsit funcția constituțională pentru oportunitatea politică”, a spus Zuma, referindu-se la Zondo și la judecătorii de la curtea constituțională.
 
Zuma, care a fost prizonier în închisoarea notorie din epoca apartheidului din Insula Robben și șeful serviciilor de informații ANC în timpul luptei anti-apartheid, a spus că ar prefera să se confrunte cu închisoarea decât să urmeze un ordin pentru a coopera la anchetă.
 
 
 
 
 
 
Context
 
Oameni de afaceri care numără pachete de bancnote într-un video, miniștri care descriu jafurile sistematice – în ultimii trei ani sud-africanii au fost surprinși și revoltați de o anchetă cu privire la cel mai mare scandal post-apartheid al țării.
 
Dar pe măsură ce comisia pentru așa-numita „capturare” a statului sub fostul președinte Jacob Zuma a intrat în ultimele sale săptămâni, cea mai înaltă instanță a țării a fost rugată să-l închidă pe Zuma pentru refuzul său de a se prezenta.
 
„Dacă se va permite să prevaleze, ar exista nelegiuire și haos în instanțe”, a declarat Raymond Zondo, judecătorul adjunct al justiției sud-africane, după ce fostul președinte a sfidat citațiile pentru a răspunde pentru pretinsul său rol.
 
Zuma, care a fost înlocuit de Cyril Ramaphosa în urmă cu trei ani, a înființat ancheta la ordinele unui ombudsman guvernamental care, în 2016, a compilat dovezi că Zuma a manipulat numirile și contractele ministeriale pentru a favoriza imperiul de afaceri al familiei Gupta, de origine indiană. Gupta a negat întotdeauna faptele greșite.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Italia ar putea trimite trupe de menținerea păcii în Gaza

În abia cea ce-a doua zi de pace din Fâşia Gaza, apar întrebări cu privire la cine ar putea guverna enclava dacă acordul de...

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă